GOODYEAR, Test Sürüşü ile Silverstone’a Döndü

0
6178

Goodyear’ın en yeni lastikleri, FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası’nda üstün özellikleri ile öne çıktı. Yarışmanın en iddialı ekiplerinden Jota Sport, Jackie Chan DC Racing ve High Class Racing, Goodyear’ı seçti.

 GOODYEAR,  2019/2020 FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonasının (WEC) Silverstone’daki açılış turunda lastiklerinin tüm özelliklerini gözler önüne serdi. 1 Eylül’deki yarış, Goodyear’ın küresel yarışlara geri dönüşünün işareti niteliğindeydi. Goodyear, 8-turluk WEC sezonu için dört yeni lastik özelliği geliştirdi.  WEC’nin en iyi ekiplerinden olan Jota Sport, Jackie Chan DC Racing ve High Class Racing, rekabet gücü yüksek LMP2 sınıfındaki yüksek prototip araçlarla yapılan yarışta Goodyear lastiklerini tercih ettiler. Bu, Silverstone’da açık lastik yarışındaki tek WEC sınıfı olacak ve Goodyear’ın en son teknolojisini gösterebilmesine olanak sağladı.

WEC yönetmelikleri, üreticilerin ilgili sezonda yarış ekiplerine kuru hava koşulları için üç seride lastik tedarik etmesine olanak tanıyor. Goodyear, yedi turda 12.000 km testin ardından ilk iki lastiğini seçti.  Silverstone için Goodyear üç ekibe A sınıfı (en yumuşak hamur bileşimi) ve C sınıfı (orta seviyedeki hamur bileşimi) lastiklerini sundu. Her iki lastik de, WEC turlarının farklı sezonları boyunca sürüş hakimiyeti ve tutarlılık sunmak için tasarlanan yepyeni yapılara sahip.

 Yarış Satışları, Test ve Parkur Sporları Bölümü Müdürü Mike McGregor; “4 ila 24 saat süren yarışlarda odağımız, değişken hava sıcaklıklarıyla ve pit-stoplar arasındaki mesafelerle başa çıkabilecek, çeşitli sürüş stillerinin ihtiyaçlarını karşılayacak çok yönlülük ve performansa sahip bir seri geliştirmekti” diye konuştu. Ilıman iklim şartlarına sahip Şangay ve Fuji’de gerçekleşen Silverstone’daki ilk üç yarışta, Goodyear ilk olarak A ve C serilerini araçlarda optimize etmek için ekiplerle yakın iş birliği içerisindeydi. Daha sonra üçüncü lastik türünün 14 Aralık’ta Bahreyn’de ya da 1 Şubat’ta São Paulo’da kullanılıp kullanılmayacağına karar verilecek.

Silverstone’da düzenlenen yarışta, yeni pist zemininin yarış stratejisi üzerinde büyük bir etkisi oldu. Mike McGregor konuyla ilgili olarak “Testler yeni pist zemininin lastik üzerindeki yükleri artıran yüksek yol tutuş kuvvetlerine yol açtığını gösterdi. Ayrıca yağmurdan sonra yüzeyin su geçirmezliğinin daha uzun sürdüğünü fark ettik. Bu nedenle yarışçıların pit-stoplardan sonra yeni lastikleri sonuna kadar güvenle zorlamaları için daha yumuşak bileşenleri seçtik.” dedi.  Pist zemininin yenilenmesi sebebiyle, FIA kurallarını esneterek ekiplerin etkinlik sırasında yedek lastikler kullanmasına izin verdi. Bu değişiklikle, dört saatlik yarış süresince pit-stoplar arasında son hızlara çıkılan anlar yaşandı ve bu da Goodyear’ın agresif bir lastik tercihinin başka bir nedeni.

İngiltere’de düzenlenen yaz yarışı, ıslak zemin performansları açısından oldukça önemli. Goodyear’ın LMP2 ıslak zemin serisi, omuz kısmında kavisli kanalları olan yeni lastik sırt deseni sayesinde yüksek hızlarda suyun uzaklaştırılmasını sağlarken, merkezdeki kesintisiz büyük blok yüksek viraj kuvvetlerine karşı kararlılık ve yol tutuş sağlıyor. Bu tasarım yapılırken, Goodyear’ın ultra yüksek performans araçlar için son olarak geliştirdiği Eagle F1 SuperSport serisinden ilham alındı. Orta seviyedeki lastik, ıslak zeminden kuru zemine geçişlerde yüksek yol tutuş sağlamak amacıyla A-sınıfı kuru zemin lastiği ile aynı yapıya sahip. Bu çok yönlü yapı, pit stoplar arasında geçen süreyi optimize etmeye yardımcı oluyor.

Goodyear’ın yaptığı testler olabildiğince farklı ıslak yol koşullarının denenebilmesi için yedi farklı turdan oluşmakta. İngiltere’nin Silverstone, Donington ve Rockingham pistlerine ek olarak Goodyear, Portimao (Portekiz), Motorland (İspanya) ve Sebring (ABD) pistlerinde testler yapmadan önce Kuzey İrlanda’daki Bishopscourt pistinde de testler yaptı. Mike McGregor konuyla ilgili şunları söyledi; “4c ila 35c arasında değişen ıslak zemin koşullarında testler yaptık. Bu testler, ıslak zemin koşularında yarış kazanmak için nelerin gerekli olduğunu anlamamızı sağladı.”

 

- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here