Audi Çevre Vakfı ve Berlin Teknik Üniversitesi, lastik aşınma parçacıklarının ve diğer çevreye zararlı maddelerin kanalizasyona karışmasını önlemek için kentsel akıntı için filtreler geliştirdi.
AUDI, projenin Eylül 2020’de başlatıldığını, ilk saha ve laboratuvar testlerinin artık sistemin verimliliğini gösterdiği belirtildi. Audi, Urbanfilter’ın bir aydan uzun bir süre önce Berlin’de işlek bir yolda konuşlandırıldığını ve Şubat ortasındaki bir dizi fırtına sırasında ilk stres testinde başarılı olduğunu açıkladı.
Şirkete göre, günlük araç kullanımı nedeniyle Almanya’da yılda yaklaşık 110.000 ton lastik parçacığı üretiliyor.Oradan, parçacıklar rüzgarla çevreye üflenir veya yağmurla yıkanarak kanalizasyonlardan toprağa ve nehirlere akar.
Audi Çevre Vakfı direktörü Ruediger Recknagel, “Amacımız, çevreye daha az mikroplastik girmesini sağlamak için mümkün olan her yerde önleyici tedbirler almaktır” dedi.Bununla birlikte, “ultra-ince parçacıkların” filtrelenmesi, araştırmacılar ekibine hala zorluklar sunuyor.
TU Berlin Kentsel Su Yönetimi bölümünde araştırma görevlisi olan Daniel Venghaus, “Sistem, hafif ila orta dereceli yağış koşullarında 20 ila 1.000 mikrometre (µm) arasında zemin lastiği kauçuğuyla yapılan testleri çoktan geçmiştir” dedi.
Şimdi ekip, şiddetli yağış olduğunda filtre performansını iyileştirmek için çalışıyor.Halihazırda Berlin’de kullanılan filtre, daha ileri saha çalışmaları ve gerçek lastik aşınma parçacıklarının davranışının araştırılması için bir yıl boyunca yerinde kalacaktır.