Bridgestone Amerika, Geri Dönüştürülmüş ve Yenilenebilir Malzemelerden Lastik Tasarladı

0
667

Brisa’nın ortaklarından Bridgestone, Amerika’da içeriğinde yüzde 75 oranında geri dönüştürülmüş plastik şişe, çelik ve çöl çalılarından elde edilen doğal kauçuk olmak üzere geri dönüştürülmüş ve yenilenebilir malzemeler kullanılan lastik tasarladı.Brisa’nın ortaklarından Bridgestone Corporation, geri dönüştürülmüş plastiklerden yapılmış sentetik kauçuk ve ABD’nin Arizona çölünde yetiştirilen çöl çalılıklarından toplanan doğal kauçuk*2 dahil olmak üzere yüzde 75*1 oranında geri dönüştürülmüş ve yenilenebilir malzemelerden yapılmış lastik üretmeye başladı. Tanıtım amaçlı tasarlanan 200 adet lastiğin üretimini tamamlayan Bridgestone, yeni nesil elektrikli SUV ve Crossover (CUV) araç sınıflarında kullanılması amacıyla otomobil üreticileriyle ortak değerlendirme yapmayı amaçlıyor.

Bridgestone Global CEO’su Shuichi Ishibashi, şirketin 2050*3 yılına kadar ürünlerinde yüzde 100 sürdürülebilir malzemeler kullanma hedefine olan kararlı bağlılığını ve Bridgestone’un binek otomobiller için yüzde 90 geri dönüştürülmüş ve yenilenebilir malzemeler kullanılarak lastik üretmeyi planladığını açıkladı.

Bridgestone’un Akron, Ohio’daki Amerika Teknoloji Merkezi’nde mühendislik çalışmaları gerçekleştirilen ve tasarlanan yeni lastikler, şirketin Graniteville, Güney Carolina’daki Aiken County Binek / Hafif Ticari Araç Radyal Lastik Fabrikası’nda üretildi. Aiken tesisi, biyo, biyo-döngüsel ve döngüsel bazlı malzemeler de dahil olmak üzere sürdürülebilir hammaddelerin şeffaflığı ve takip edilebilirliği için Amerika’da Uluslararası Sürdürülebilirlik ve Karbon Sertifikası (ISCC) “PLUS” sertifikası alan ilk lastik üretim tesisi olarak öne çıkıyor. Aiken üretim tesisi ayrıca, tesisin üretim operasyonlarına güç sağlamaya yardımcı olmak için yenilenebilir enerji sağlayan 8 dönümlük bir güneş enerjisi santrali işletiyor.

Bridgestone Amerika’nın Başkanı ve CEO’su Paolo Ferrari, “Sürdürülebilir bir çözüm şirketi olma yolunda dönüşümümüze devam ederken, sürdürülebilir lastik teknolojisini çizim/proje aşamasından araçların yollarda kullanımına sunmak için geri dönüştürülmüş ve yenilenebilir malzemelerin tercih edilmesinde etkileyici bir ilerleme kaydediyoruz” açıklamasında bulunurken, “Yüzde 75 oranında geri dönüştürülmüş ve yenilenebilir malzemelerle gerçekleştirilen lastik teknolojisinin üretimi ve dağıtımı, 2050 yılına kadar ürünlerimizde tamamen sürdürülebilir malzemeler kullanma yönündeki ilerlememizi hızlandırmamıza katkıda bulunarak önemli bir kilometre taşına işaret ediyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Yüzde 75 Geri Dönüştürülmüş ve Yenilenebilir Malzemeler 

Lastikler, geri dönüştürülmüş ve biyolojik bazlı hammaddelerden elde edilen çok sayıda malzeme içeriyor. Bunlar arasında, lastik üretiminde kullanılan sentetik kauçuğu oluşturmak için plastik şişeler de dahil olmak üzere geri dönüştürülmüş malzemelerle üretilen geri dönüştürülmüş monomerin yanı sıra geri dönüştürülmüş çelik, geri dönüştürülmüş karbon siyahı, TPO*4 türevi karbon siyahı ve biyolojik bazlı karbon siyahı yer alıyor*5. Birden fazla malzeme ISCC PLUS sertifikasına sahip.

Yeni lastik, Bridgestone’un Eloy, Arizona’daki guayule Ar-Ge tarım tesisinde yetiştirilen ve guayule çöl çalısından elde edilen doğal kauçuğu kullanan ilk yol kullanımına uygun lastiği. Bridgestone, çoğunlukla Güneydoğu Asya’da yetişen Hevea Brasiliensis ağacından ithal edilen doğal kauçuğa alternatif olarak Guayule’nin araştırılması ve geliştirilmesi için 10 yıldan fazla zaman harcadı ve 100 milyon dolardan fazla yatırım yaptı. Guayule, Amerika’nın güneybatısında bulunan ve kuraklıktan etkilenen çöl bölgesinde, yonca ve pamuk gibi mevcut ürünlere alternatif olarak hizmet edebilir ve yetiştirilmesi için diğer bitkilerle karşılaştırıldığında bu bitkilerin ihtiyaç duyduğu suyun yarısı kadar az bir miktar gerektiriyor.

Guayole bitkisi, Bridgestone’un karbon nötr operasyonlar dönüşümü ve 2050 yılına kadar yüzde 100 sürdürülebilir malzemelerden oluşan lastik üretme planının bir parçası. Şirket, önümüzdeki on yılın sonuna kadar guayule bitkisinden üretilen doğal kauçuğun ticari üretimini hedefliyor.

Bridgestone’un yüzde 75 geri dönüştürülmüş ve yenilenebilir malzemelerle tasarlanan lastiği geliştirmesi, daha sürdürülebilir bir toplum gerçekleştirmeye yardımcı olmak için İngilizcesi “E” harfiyle (Enerji-Energy, Ekoloji-Ecology, Verimlilik-Efficiency, Yayılım-Extension, Ekonomi-Economy, Duygu-Emotion, Kolaylık-Ease ve Güçlendirme-Empowerment) başlayan ve Bridgestone ile özdeşleşen değerlerden oluşan Bridgestone E8 Taahhüdü ile uyumludur.

*%38 Yenilenebilir, %37 Geri Dönüştürülmüş İçerik
*2 Doğal kauçuk hevea ve guayule içerir
*3 Sürdürülebilir malzemeler şunlardır:
(1) sürekli arzı olan kaynaklardan oluşur;
(2) uzun vadede işin bir parçası olarak kullanılabilir; ve
(3) tedarikten hurda aşamasına kadar yaşam döngüleri boyunca düşük çevresel ve sosyal etkiye sahiptir
*Lastik Piroliz (Isıl Ayrışım) Yağı
*ISCC sertifikalı Bio, biyo-döngüsel ve döngüsel bütadien kauçuk, stiren bütadien kauçuk ve yağ ile çoğaltılmış stiren bütadien kauçuk. (Sürdürülebilir içeriğin paylaşımı, ISCC kütle dengesi yaklaşımı kullanılarak bölüştürülmektedir).
- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here