ÖZKA LASTİK Ek Yatırımlar ve Tonaj Artışı ile Büyüyecek

0
922

Zirai ve iş makineleri lastikleri sektöründe Türkiye’yi aşarak dünya topraklarında iz bırakan yerli ve milli marka ÖZKA Lastik, ciro bazında bir önceki yıla göre %60’dan fazla büyüme göstererek yılı 4,6 milyar TL ciro ile kapattı. 2024 sonunda yaklaşık 8 Milyar TL ciro hedefleyen Özka Lastik’in gündeminde ek yatırımlarla birlikte tonaj artışları var. Marka, özellikle teknolojik ve fonksiyonel ürünleri ile ihracat pazarlarında büyümeye odaklanıyor ve  ihracatta 2024 yılında %25 büyüme hedefliyor.

Türkiye değişim pazarında zirai ve iş makinesi lastikleri sektöründe %40 pazar payıyla liderliği elinde bulunduran Özka Lastik, bir dünya markası olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. Global marka vizyonu ile uluslararası arenada dev firmalarla rekabet eden Özka, 60 Milyon USD ek yatırımla 2026 itibarıyla günlük üretim kapasitesini 360 tona çıkarmayı hedefliyor. Yeni ürün kategorilerini de devreye alan markanın 2026 yılında tonaj bazında %60 büyüme hedefi bulunuyor.

Güçlü üretim altyapısı ve geniş ürün gamı ile zirai ve iş makineleri lastikleri sektörüne öncülük eden Özka Lastik, Kocaeli’nde 200.000 m2’lik alanda 3 ayrı fabrikada günlük 220 ton, yılda yaklaşık 1,5 milyon adet üretim gerçekleştirerek Türkiye ekonomisinde güçlü bir yer ediniyor. Üretiminin %70’ini 90’dan fazla ülkeye ihraç eden firma; Amerika pazarının yanı sıra özellikle tarımda teknoloji kullanımıyla öne çıkan Avrupa’da güçlü büyümesini sürdürüyor. Toplam ihracat cirosunun %50’sini Avrupa’dan elde eden ÖZKA Lastik, tarımsal makinelerde ileri teknoloji kullanımıyla öne çıkan ve yakıt tasarrufu sağlaması sebebiyle radyal lastik kullanımının yaygın olduğu Avrupa pazarında; üretim gücü ve geniş ürün gamıyla öne çıkıyor. Özka, 2024 yılında birçok alanda yükselişe geçen Asya ve Güney Afrika pazarlarına da ağırlık vererek yeni ihracat pazarları yaratma hedefinde.

Teknolojik, yüksek yakıt tasarrufu sağlayan ürünlere ilgi artıyor, tarımda inovasyon öne çıkıyor

ÖZKA Lastik Yönetim Kurulu Üyesi Nur Kanık, geride bıraktığımız 2023 yılının tüm dünyada tarım sektörü için zorlu olmasına rağmen küresel ve yerel dinamikleri doğru okuyup zamanında aksiyon almaları sebebiyle büyüme trendini yakaladıklarını ifade ediyor. Kanık, ‘Dünyada son yıllarda yaşanan gelişmeler tarımsal üretimin önemini bir kez daha ülkelerin gündemine taşıdı. Rusya- Ukrayna savaşı ve pandemiyle birlikte dünya genelinde tedarik zincirinin kopması, tarımsal ürünler ve gıdaya erişimin zorlaşmasıyla tarım politikaları yeniden konuşulmaya başladı. Ülkelerin yeni yaklaşımı; tarımsal alanların geliştirilerek gıdaya erişimin kolaylaştırılması, kendi kendine yeten tarım politikalarının geliştirilmesi yönünde. Bu açıdan dünya ve özellikle Avrupa pazarlarında tarıma ciddi yatırımlar, yapılıyor. Tarımın geliştirilmesi ve teknolojiyle entegre edilmesi yönünde önemli adımlar atılıyor. Avrupa pazarında teknolojik bileşenleri doğru kullanan markalar hızlı büyüme eğilimi gösteriyor. ÖZKA olarak biz de bu markalar arasındayız. Ar-Ge gücümüzü çok iyi kullanıyor ve yeni teknolojilere çok hızlı adapte oluyoruz. İçinde bulunduğumuz süreçte Ar-Ge merkezimizi daha da güçlendirerek ulusal ve uluslararası kalite standartlarına entegre hale getirdik. Daha inovatif, kaliteli, yüksek fayda sağlayan ürünler geliştirmeye odaklandık. Avrupa pazarında, yakıt tasarrufu sağlayan radyal grubumuzla öne çıkıyoruz. Bu talebin daha da artacağını öngörerek yatırımımızı tamamladık ve kapasite artışını devreye aldık. Buna ek olarak tam çelik radyal iş makinası lastikleri ve dolgu forklift lastiklerimiz ile de ürün gamımızı genişletiyoruz.” dedi.

Ürün gamı tam çelik radyal ve dolgu forklift ile genişliyor

Teknolojiyi odağına alan Avrupa pazarında zirai ve iş makinesi araç lastikleri alanında talebin özellikle radyal grupta daha da artacağı ve ticaret hacminin büyüyeceği öngörüsüyle yatırım planlarını şekillendirdiklerini belirten Kanık, sektörün ihtiyaçlarını zamanında öngören bir marka olarak yeni stratejilerini konvansiyonel lastiklere göre daha esnek, daha uzun ömürlü ve yüksek performanslı radyal lastiklere odaklanarak geliştireceklerini ifade etti. Endüstriyel lastik grubunda 30 Milyon USD’lik bütçeyle tam çelik radyal iş makinası lastikleri ve dolgu forklift lastiklerine yönelik yatırım yaptıklarından bahseden Kanık, zirai ve endüstriyel ürün grubunda 60 Milyon USD ek yatırımla 2025 yılı sonunda günlük üretim kapasitesini 360 tona çıkarmayı hedeflediklerini paylaştı. Lastik pazarında yeni dolgu forklift lastiği Solift ile ciddi bir atak yapmayı hedefleyen Özka, 2024 yılının son çeyreğinde çelik karkas yapısı ile ekstra dayanıklılık sağlayan tam çelik radyal lastikleri üretmeye başlayacak.

Tüm dünyada aynı standartlarla satış sonrası hizmetlerde fark yaratıyor

Dünya devi markalarla rekabet halinde olarak çok özel Ar-Ge çalışmalarıyla üretilen lastiklerle birçok pazarda üstünlük sağladıklarından bahseden Kanık; ‘Teknolojik, kullanıcı faydasına odaklanmış, kaliteli ürünler geliştiriyoruz. Tüm süreçlerin ilgili birimler tarafından sorunsuz kontrolü ve takibinin en iyi şekilde yapılabilmesi için dijital dönüşüm süreçlerimizi tamamladık. Tüm dünyada satış sonrası hizmetlerimizle de fark yaratıyoruz. Rekabetçi garanti koşulları sunmamızın yanı sıra talep, öneri ve şikayetlere en geç 15 gün içinde dönüş sağlıyoruz. Sipariş süreçlerinin tamamen dijitalize olması ve sipariş portalı üzerinden yürütülüyor olması sürecimizi hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor. Kolay ve hızlı sipariş, takip, fatura işlemleri, öneri ve şikayetleri, marka dokümanları ve ürün detaylarını hem yurtiçi hem yurtdışı müşterilerimiz portal üzerinden kolaylıkla takip edebiliyor. Aynı zamanda uzun süredir kullandığımız Microsoft CRM Dynamics, segmentasyon stratejilerimizi, kampanyalarımızı yönetmemize olanak sağlıyor. Global marka stratejilerimiz doğrultusunda müşterilerimize fuar katılımları, reklam planları ve pazarlama destekleri de sağlıyoruz. ’  diyor.

Kanık: ‘Bilinçli tarım yapan üreticilerin olduğu pazarlarda tercih ediliyoruz.’

Ürün çeşitliliği ve performansı ile özellikle Avrupa gibi bilinçli tarım yapan üreticilerin olduğu pazarlarda tercih edildiklerinin altını çizen Nur Kanık, ‘Avrupa; tarım yatırımları, tarımsal destekler ile tarım ekonomisine çok ciddi destek veriyor. Bu da tarımda daha bilinçli, profesyonel üretimleri ve teknoloji kullanımını beraberinde getiriyor. Üreticiler hangi toprakta ve tarım sürecinde hangi tip lastiğin tercih edileceğini bilerek ve bu doğrultuda lastik değişimi yaparak daha verimli üretim gerçekleştiriyor. Daha çok teknolojik ve üreticiye sunduğu avantajlar ile öne çıkan radyal lastiklerimizle pazarda gücümüzü ortaya koysak da Özka olarak geniş ürün gamımızla tüm taleplere cevap verebilir durumdayız. ’ şeklinde üretim gücünü ortaya koyuyor. Özka Lastik, geniş ürün gamı sayesinde radyal grup başta olmak üzere her türlü ihtiyaca hızlıca cevap verebiliyor.

Ürün kaynaklı sıfır atık hedefi ile ilerliyor

Reach tüzüğüne uygunluktan atık kauçuk geri dönüşüm lisansına ve ISO 14001 belgesine, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nden Ar-Ge merkezi çalışmalarına kadar sürdürülebilirlik politikaları doğrultusunda güçlü çalışmalar gerçekleştiren Özka Lastik, ürün kaynaklı sıfır atık hedefi ile ilerliyor. Yeni ürün tasarımlarını proses esnasında minimum atık çıkartacak şekilde gerçekleştiren Özka Lastik, doğal kaynak kullanımını minimize etmek üzerine çalışıyor. Özka Ar-Ge Merkezi tarafından yapılan çalışmalar ile prosesten çıkan atık yağlar da proseste tekrar kullanılabilir hale getiriliyor. 2024 yılında Ar-Ge Merkezi’ni 3 Milyon Euro tutarında bir yatırım ile 1.000 m2’lik alana taşıyarak yeni laboratuvar ve test ekipmanları ile beraber genişletmeyi hedefleyen markanın güneş enerjisi yatırımının da 2024 yılının ikinci çeyreğinde grup şirketlerin tüm enerji ihtiyacını karşılayacak seviyede olması hedefleniyor.

 

- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here