Dünya Lastik Pazarı Artıyor

0
2371
Pazar, Covid salgınının en kötü etkilerinden kurtulduğuna göre, elektrikli araçlar, akıllı lastikler ve sürdürülebilirlik gibi yeni lastik konseptleri, küresel lastik satışlarında gelecekteki büyümeyi yönlendirecek.

 

Smithers analizine göre, Küresel Lastiklerin Geleceği 2026’ya göre, toplam satışlar 2021’de 2,35 milyar lastik üretilerek 264,0 milyar doları aşacak. Bu, 2020’deki 16,2 milyar dolarlık düşüşten veya 192 milyon adetten bir toparlanma. Birçok lastik üreticisi ve araç OEM’i kurumsal stratejilerini geleceğe göre yeniden konumlandırsa da, özellikle Asya-Pasifik ve Çin’in başını çektiği bir toparlanma başladı.

Smithers’a göre, dünya pazarı şimdi 2022’de 2019 seviyesini aşacak. Küresel değer 325,6 milyar dolara (sabit fiyatlarla) ulaşacak ve hacim 2026 yılına kadar 2,80 milyar lastiğe ulaşacak ve yüzde 4,3 bileşik yıllık büyüme oranı (CAGR) olacak ( değere göre).

Uzmanlaşmış lastik endüstrisi en fazla büyümeyi görecek, ancak iki tekerlekli lastikler de özellikle gelişmekte olan pazarlarda çok fazla büyüme görecek. Çapraz ticari araçların (CUV’ler), spor arazi araçlarının (SUV’ler) ve pikap kamyonlarının satışlarındaki gelişme, yolcu pazarlarında binek otomobilleri ve hafif kargo araçları için yüksek performanslı lastiklere olan talebi artıracaktır.

Lastik satışları elbette büyük ölçüde daha geniş bir ekonomik toparlanmaya bağlı olacaktır. Smithers tahmin dönemi boyunca, özellikle Çin gibi ülkeler sanayileşme ve ekonomik genişleme programlarına devam ettiklerinde, Asya-Pasifik lastik satışlarında en büyük büyümeyi yaşayacak; yine de, Kuzey Amerika da talepte önemli artışlar görecek.

Lastik üreticileri ve tedarikçileri, zorlu bir iklime rağmen araç teknolojisi, mobilite ve düzenleyici kurallardaki gelişmelere yanıt olarak endüstri dönüşürken çeşitli fırsatlarla karşı karşıya kalıyor. Bunlar, azaltılmış yuvarlanma direnci ile yakıt verimliliği için en son sertifika gereksinimini karşılamanın yanı sıra yeni araç türlerine ve mobilite konseptlerine geçişten yararlanma gibi mevcut teknolojide tekrarlanan iyileştirmeleri içerir.

Yenilikçi tasarımlar ve birinci sınıf malzemeler, otonom ve özel elektrikli araçlar için lastik donanımlarını içeren ikinci kategorideki araç menzili gibi kritik performans parametrelerini artırabilir.

Aynı zamanda, lastik üzerindeki sensörlerin ve entegre yazılımın büyümesi, lastik OEM’lerinin müşterilere ticari filo çalışma süresini ve bakım verimliliğini artırma gibi ek hizmetler sunmasını sağlayacaktır.

Pazardaki bu değişim hammadde siparişlerine de yansıyacaktır. Smithers’a göre, bunlara yönelik toplam talep 2021’de 47,7 milyon tona ulaşacak. Sürdürülebilirlik ve kaynak verimliliği girişimleri devreye girdikçe, malzeme büyümesi Smithers tahmin dönemi boyunca lastik talebindeki birim hacim artışının gerisinde kalacak.

Azaltılmış yuvarlanma direnci ve üstün aşınma direnci talebini karşılamak için, hammaddelerdeki en büyük değişim, dolgu maddelerinde yüksek oranda dispersiyonlu silika kullanımı olacaktır. Bu, çoğunlukla geleneksel silika satışlarını etkilerken, karbon siyahındaki gelişmeler, daha az pahalı da olsa, alternatif bir dolgu maddesi olarak rekabetçi olmaya devam etmesini sağlar. Benzer eğilimler, doğal kauçuğun, tasarlanmış sentetik elastomerler lehine lastik yapımından aşamalı olarak kaldırılacağını göstermektedir.

Smithers hakkında:
1925 yılında kurulan ve merkezi Akron, Ohio’da bulunan Smithers, çok uluslu bir test, danışmanlık, bilgi ve uyumluluk hizmetleri sağlayıcısıdır. Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’daki laboratuvarları ve operasyonları ile Smithers, nakliye, yaşam bilimleri, paketleme, malzemeler, bileşenler, tüketici, kuru mallar ve enerji endüstrilerindeki müşterileri desteklemektedir. Smithers, müşterilerin güvenle yenilik yapabilmeleri için bilim, teknoloji ve iş uzmanlığını entegre ederek doğru verileri zamanında, yüksek temasla sunar.
- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here