Kamyon ve Otobüslerde TPMS Gerektiren Yeni AB Güvenlik Yönetmeliği

0
1715

 6 Temmuz’da yürürlüğe giren AB’nin yeni ‘araç genel güvenliği’ yönetmeliği uyarınca kamyon ve otobüs lastiklerinin lastik basıncı izleme sistemlerine sahip olması yasal olarak zorunludur.

Mevzuat ayrıca, yol güvenliğini artırmak için zorunlu gelişmiş sürücü yardım sistemlerini tanıtıyor ve otomatikleştirilmiş ve tamamen sürücüsüz araçların onaylanması için yasal bir çerçeve oluşturuyor.

Otobüsler ve kamyonlar, olası kör noktaları daha iyi tanıyacak teknolojiler, yayalar veya bisikletlilerle çarpışmaları önlemek için uyarılar ve ayrıca lastik basıncı izleme sistemleri ile donatılmalıdır.Ayrıca yönetmelik kapsamında, otomobillerin ve kamyonetlerin şerit tutma sistemleri ve otomatik frenleme gibi ek güvenlik özelliklerine de sahip olması gerekiyor.

Tüm araçlarda akıllı hız yardımı, kamera veya sensörler ile geri dönüş algılama, sürücü uyuşukluk veya dikkat dağınıklığı durumunda dikkat uyarısı, olay veri kaydedicileri ve acil durdurma sinyalleri olması gerekecektir.

Kurallar, 7 Temmuz 2024’ten itibaren tüm yeni araçları kapsayacak ve bazı önlemler 2029’a kadar farklı karayolu araçlarını kapsayacak şekilde genişletilecek.

- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here