Nokian Tyres: Rusya’dan dolayı 116,2 milyon euro kayıp var

0
860

Finlandiyalı Nokian Tyres, Rusya’daki üretim tesisini elden çıkarırken düşen binek otomobil lastiği tedarik hacimleri nedeniyle Salı günü sürpriz bir dördüncü çeyrek işletme zararı açıkladı.

Nokian Tyres, Ekim ayında  Moskova’nın Ukrayna’yı işgal etmesi nedeniyle binek otomobil lastiklerinin %80’ini ürettiği Rusya fabrikasını satmayı kabul etti, ancak başka yerlerde üretimi hemen artıramadı.

Nokian, şirket tarafından sağlanan bir ankette analistlerin ortalama 22,1 milyon kâr tahminini kaçırarak, bir yıl önceki 53 milyon kardan aşağı, çeyrekte 13,5 milyon euro (14,45 milyon $) işletme zararı yaptığını söyledi. İcra Kurulu Başkanı Jukka Moisio yaptığı açıklamada, “Yılın ilk yarısı arz eksikliğimiz nedeniyle talepkar olacak, ancak hacimlerimizin 2023’ün ikinci yarısından itibaren yeniden toparlanmaya başlamasını bekliyoruz” dedi.

Kasım ayında Nokian, Rusya operasyonundan kaynaklanan üretim kaybının bir kısmını telafi etmek için Romanya’da yeni bir binek otomobil lastiği fabrikasına 650 milyon avroluk yatırım yapmayı planladığını duyurdu.

Nokian, Rusya operasyonlarını yerel petrol üreticisi Tatneft PJSC’ye 400 milyon avroya satmayı kabul etti, ancak hala anlaşmanın sonuçlandırılması konusunda önemli bir belirsizlik sürüyor. Aralık ayında Çinli Qingdao Sentury Tire’ın Rusya’dan kaybedilen üretimin bir kısmını karşılamak için bir taşeron olarak Nokian için lastik üretimine başlayacağını söyledi.

- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here