Avrupa EV Elektrikli Araçlar Dünyası Buluşuyor ; FUTURMOTIVE Expo & Talks

0
738

Otomotiv deyince, herkesin aklına İtalyan araç endüstrisi gelir, dünya’nın en ünlü otomotiv markaları arasında sayılan Ferrari, Lamborghini, Mesarati, Ducati markaları Emilia Romagna bölgesinde üretilir, bölgenin başkenti Bolonya, hem otomotiv hem de otomotiv servis ürünlerine önemli ve popüler bir merkezdir.

Bolonya aynı zamanda otomotiv endüstri fuarlarında haklı nam kazanmış marka fuarların düzenlendiği bir şehirdir. Avrupa’nın en önemli otomotiv yan sanayi  ve servis ürünleri fuarı Autopromotec’in organizatörleri otomotiv endüstrisinin yeni trendi EV (Electrical Vehicle) elektirikli araçlar ve servisleri kapsamlı yeni bir fuarın adımlarını atıryor, Futurmotive – Expo & Konferansı.

Lastik Magazin dergisi olarak Media partneri olduğumuz Futurmotive ve Autopromotec  Yönetim Kurulu Başkanı Renzo Servadei ve Türkiye Temsilcisi Sancar Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Tolga Sancar ile yeni projeleri Futurmotive 2023 Elektrikli Araçlara Geçiş ve Yan Sanayi Fuarı ve Konferansı ( 15-16-17 Kasım 2023 ) öncei online bir röportaj gerçekleştirdik.  

  • Öncelikle bizi media partner ve röportaj davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz, Elektrikli araçlara ilginin son derece arttığı bir dönemde Autopromotec olarak yeni bir etkinlik düzenliyorsunuz. Bize Futurmotive 2023 etkinliğinden bahseder misiniz?

Futurmotive – Expo & Konferansı, Autopromotec tarafından bu yıl 16-18 Kasım tarihlerinde İtalya’nın Bologna kentinde gerçekleştirilecek olan yeni bir etkinlik. Bu etkinliğin amacı, otomotiv endüstrisinde yeni mobilite ve ekolojik dönüşüm etrafında gelişen teknolojileri ve yenilikleri teşvik etmek ve tedarik zincirindeki tüm paydaşlara inovasyona yönelik yaklaşımlarını gösterme fırsatı vermektir: örneğin bakım için yeni ekipman, araba üretimi için yeni malzeme ve bileşenler, alternatif enerjiler ile çalışan araçlar için yeni teknolojiler – yani sadece elektrikli araçlar değil, örneğin hidrojenle çalışan araçlar ve benzerleri de… Sunmak istediğimiz şey, başta sektör profesyonelleri olmak üzere, kurumlara, birliklere ve basına, mobilitenin geleceğine doğru uygun bir “rota” aslında…

  • Böyle yeni bir etkinlik fikri nasıl ortaya çıktı?

Autopromotec 2022’nin hemen ardından, katılımcılarımız arasında bir anket yapmaya karar verdik. Pandeminin dayattığı fuar takvimlerindeki değişiklikleri göz önünde bulundurarak Autopromotec’in gelecek tarihleriyle ilgili görüşlerini ve tercihlerini sorduk: hepinizin hatırladığı gibi 2022’de hem Autopromotec hem de Automechanika yer aldı ve bu durum katılımcıların bir kısmında rahatsızlık yarattı. Anketin sonucu açıktı, şirketler geleneksel değişime – tek sayılı yıllarda Autopromotec, çift sayılı yıllarda ise Automechanika’ya geri dönmeyi talep ettiler. Bu nedenle, Autopromotec’in bir sonraki seferi 21-24 Mayıs 2025 tarihlerinde gerçekleşecek. Bununla birlikte, bu “boşluk yılında” sektörle iletişim halinde olmamız gerektiğini hissettik: Futurmotive – Expo & Talks’u böyle düşündük. Hemen sonrasında, başta İtalyan Ticaret Ajansı olmak üzere bir çok kurum ve birlik tarafından desteklendik.

  • Şu ana kadar ki geri dönüşler nasıl? Futurmotive’23 etkinliğinin boyutunu ve içerdiği etkinlikleri anlatır mısınız?

Bu tamamen yeni bir etkinlik ve şu an için tepkiler oldukça olumlu: şirketler, endüstri için “en sıcak konulardan” biri haline gelen bu konulara karşı yaklaşımlarını göstermeye oldukça istekli. Bolonya Fuar Merkezi’nin üç Salonunu, 14, 16 ve 19’u kullanacağız. Bunlardan 16. Salon, E-charge tarafından organize edilen, elektrikli araç endüstrisi ve tedarik zincirine adanmış, özellikle elektrikli araç şarj teknolojileri, altyapı ve sistem çözümlerine ayrılacak. Ayrıca, otomotiv endüstrisi için bu önemli değişimin bazı ana yönleri hakkında yeni bakış açılarını tartışmak ve paylaşmak için en etkili konuşmacılardan ve endüstri liderlerinden bazılarının katılacağı önemli bir konferans programına ev sahipliği yapacağız.

  • Futurmotive’in Autopromotec’ten farkı nedir?

Autopromotec’e kıyasla sergi alanı ve fuar günleri açısından daha küçük olacak, ancak yine de tüm tedarik zinciri için çok ilginç fırsatlar sunacağına eminiz. Temel olarak Futurmotive – Expo & Konferansında, bakış açımızı genişletmeye ve Autopromotec hakkında konuşurken, endüstrinin her zamanki hedefimiz de olmayan kısımlarına da değinmeye karar verdik, örneğin yeni malzemeler, elektrikli araç teknolojileri ve tüm tedarik zinciri Futurmotive 2023’de olacak. Tüm paydaşlar için çok faydalı bir etkinlik olacak.

  • Türk Sanayisi ile uzun süredir iyi ilişkileriniz olduğunu ve her iki yılda bir Autopromotec için Bolonya’ya çok sayıda Türk Firmasının geldiğini biliyoruz. Futurmotive’23 etkinliğini, Türk Firmalarına hangi açıdan önerirsiniz?

Tabii ki Futurmotive – Expo & Konferansını özellikle mobilitenin geleceği için elektrikli araçlar teknolojileri üzerinde çalışan, bu tür yenilikleri sergilemek ve uluslararası bir platforma sunmak isteyen tüm Türk şirketlerine tavsiye ederim. Futurmotive, özellikle Avrupa pazarina odaklanan uluslararası bir etkinlik olacak, ve kıta genelinde yeni iş ilişkileri ve bağlantılar kurmak için çok önemli fırsatlar sunacak. Futurmotive’23, tüm katılımcılar için, uluslararası pazarlar ve yeni bağlantılar kurmak açısından çok önemli bir ortak olan İtalyan Ticaret Ajansı tarafından da destekleniyor.

  • Türk Otomotiv Sektörü hakkında görüşünüz nedir? İlk Türk Elektrikli Otomobili TOGG hakkında ne düşünüyorsunuz?

Birçok Türk şirketi ile uzun yıllardır, çok iyi bir iş ilişkimiz var. Autopromotec, Türkiye’de hem katılım, hem de ziyaretçi açısından çok etkili bir otomotiv fuarı olarak biliniyor ve Türk firmaları tarafından yakından takip ediliyor. Türk otomotiv sektörünün, uluslararası pazarda önemini her gün daha da arttıran ve büyüyen, sağlıklı bir endüstriyel ağ yarattığına düşünüyoruz. TOGG için gösterilen çabaların ve mobilitenin geleceğine dair ortaya konan vizyonun çok etkileyici olduğunu ve yakından izlenmesi gereken bir gerçeklik olduğunu düşünüyorum.

  • Sizce dünya genelinde elektrikli araçlara geçiş, AB Pazarından başlayarak, sorunsuz mu olacak, yoksa öngörülenden daha uzun ve karmaşık bir süreç mi yaşanacak? Sizce sosyal etkiler açısından en büyük etki ne olacak?

Bu tam olarak Futurmotive – Expo & Konferansı’nın incelemek istediği konulardan biri: yakın sanayi tarihinin muhtemelen en etkili, yaygın ve zorlu değişimlerinden biri olan bir değişikliğin etkilerini keşfetmek istiyoruz. Tabii ki, dekarbonizasyon müzakere edilemez bir dönüşüm olacak. Buradaki anahtar, tüm zincirin bu değişime sorunsuz bir şekilde, işlerini aniden alt üst etmeden uyum sağlamasına destek olmanın bir yolunu bulmaktır. Ayrıca, işyerleri üzerinde herhangi bir olumsuz etkiden kaçınmak için iş piyasası etrafında dönen kilit bir tema vardır: burada eğitim ve öğretim, hem mevcut personel açısından, hem de yeni işe alımlar açısından giderek daha merkezi konular haline gelmektedir. Şirketler bunu nasıl yapabilir ve kurumlar bu değişimi nasıl destekleyebilir? Bunlar, bu süreçte üzerlerine düşeni yapmak için ticaret odalarının ve birliklerin hâlihazırda ele aldığı sorunlardan bazılarıdır. Bunlar da Futurmotive – Expo & Talks sırasında yanıtlamaya çalışacağımız sorulardan bazıları: bu nedenle sizi etkinliğe katılmaya davet ediyorum.

  • Tolga Bey, Siz Sancar Consulting olarak İtalyan Firmalara ülkemizde iş yapmaları için danışmanlık hizmeti veriyor, İtalya-Türkiye arası adeta mekik dokuyorsunuz. Elektrikli araçlardaki bu gelişimin, ülkemizde hem çevresel hem de sanayi anlamında yeni fırsatlar yaratacağını düşünüyor musunuz?

Kesinlikle öyle düşünüyoruz. Elektrikli araçlar ile yeni bir çağ başladı. Hem yatırım, hem de olumlu çevresel etkileri açısından ülkemiz için yeni bir dönem ve fırsat penceresi. Futurmotive’in ‘’Gelecek burada’’ isimli sloganına, ‘’Gelecek Türkiye’de’’ diye ilave yapmak isterim ki, bunu bizce en iyi Türkiye’ye yatırım yapan İtalyan Şirketleri biliyor. 2016 senesinde, 17 milyar dolar civarinda olan İtalya-Türkiye ikili ticaretinin, bu sene 25 milyar doları aşmasını bekliyoruz. Bu artışta Sancar Consulting olarak, bizim de katkımız olduğu için mutluyuz. İtalya ve Türkiye, Akdeniz Havzasında, yüksek bir uyum ile hareket eden stratejik ortak izlenimi veriyor. Türkiye, elektrikli araçlar konusunda dünyadaki yerini, yüksek teknoloji altyapısı, geniş pazar imkanları ve bir çok ülkede olmayan iş yapabilme iştahı ile, aynı dizel ve benzinli araç sanayilerinde olduğu gibi, en yakın zamanda alacak. Bu başarıya, 16-18 Kasım’da Bolonya’da yapılacak, Futurmotive Expo ve konferasının çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Elekrikçi araç teknolojileri, mobilite ve yenilik ile ilgilenen herkesi Futurmotive Expo ve konferansına bekliyoruz…

- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here