ETRMA, ESPR İle İlgili Geçici Anlaşmaya Yanıt Verdi

0
809

ESPR (Sürdürülebilir Ürünler İçin Eko-Tasarım Yönetmeliği), Avrupa Komisyonu’na belirli ürün gruplarına ilişkin ikincil mevzuat geliştirme yetkisi tanımaktadır. Lastikler, Ortak Araştırma Merkezi (JRC) tarafından yapılan ön çalışmada öncelikli ürün olarak listelendi.

Avrupa Lastikleri ve Kauçuk Sanayicileri Derneği (ETRMA) Genel Sekreteri Adam McCarthy, onaylandığı takdirde lastiklerin Düzenlemeye dahil edilmesinin “Sektörün ürünlerini daha sürdürülebilir hale getirme ve Avrupa Birliği’nin (AB) döngüsel ekonomi hedeflerine katkıda bulunma yönündeki uzun süredir devam eden kararlılığını güçlendireceğini” söyledi.

Ancak McCarthy, “Geçici anlaşmanın resmi olarak yayınlanmasını beklerken, araçların hariç tutulmasının duyurulması, hangi tür lastiklerin anlaşma kapsamına gireceğine dair endişeleri artırıyor ve farklı mevzuatlar arasında düzenleyici belirsizlik yaratma riski taşıyor” dedi.

Avrupa Komisyonu tarafından Temmuz 2023’te önerilen ve araçlara yönelik döngüsel ekonomi hükümleri belirleyecek Ömrünü Tamamlamış Araç Yönetmeliği (ELVR) için müzakereler başladı. Şu anda ELVR yalnızca M1 (binek otomobiller) ve N1 (kamyonet) araçlarla ilgileniyor; bu da bazı orijinal ekipman lastiklerinin dışarıda bırakılacağı anlamına geliyor, “bu da endüstri için zaten ciddi zorlukların olduğu bir dönemde kolayca yasal belirsizlik ve öngörülemezlik yaratabilir. “dedi McCarthy.

Ek olarak, yuvarlanma direnci, ıslak yol tutuşu ve dış yuvarlanma gürültüsü gibi çeşitli lastik performansları ve özellikleri hâlihazırda düzenlenmiştir ve lastik aşınması şu anda Euro 7 düzenlemesi kapsamında müzakere edilmekte olduğundan daha fazlası da gelecektir. Diğer düzenleyici gerekliliklerin, özellikle karayolu güvenliğiyle ilgili olanlar olmak üzere bu performansları dikkate alması gerekmektedir.

Sektör, ister orijinal ekipman ister yedek parça olsun tüm lastiklerin ESPR kapsamında düzenleneceğine dair güvence arıyor. Adam McCarthy, “lastik endüstrisi, ürünlerini daha döngüsel ve daha sürdürülebilir hale getirmek için çalışıyor; çifte düzenlemeyi önlemek için tüm lastik türlerinin ESPR şemsiyesi kapsamına gireceğini AB kurumlarından netleştirmelerini ve onaylamalarını istiyoruz” dedi.

ETRMA Hakkında
Avrupa Lastik ve Kauçuk Üreticileri Birliği (ETRMA), AB’de yaklaşık 4.400 şirketi temsil etmekte ve 350.000’den fazla kişiye doğrudan istihdam sağlamaktadır. ETRMA’nın 14 kurumsal üyesinin küresel satışları, toplam küresel satışların %70’ini temsil ediyor ve sektördeki 10 dünya liderinden 7’si ETRMA Üyesi. 93 lastik üretim tesisi ve 17 Ar-Ge merkeziyle AB ve aday ülkelerde güçlü bir üretim ve araştırma varlığına sahiptir.

- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here