Tüketicilerin Kış Lastiği Kullanım Tercihleri Belli Oldu

0
1033
Tire in winter on snow road. Winter tires with car detail.

Türkiye’nin otomobil dikeyinde ilk online pazar yeri olan arabam.com’un kış lastiği kullanımı nezdinde gerçekleştirdiği araştırması, katılımcıların yarısının kış lastiği kullanırken diğer yarısının kullanmayacağını ortaya koydu. Kış lastiğini tercih etmeyenlerin büyük çoğunluğu, bulunduğu ildeki kış şartlarının sert geçmemesini sebep gösterirken, lastik fiyatlarının pahalılığı nedeniyle
kış lastiği tercih etmeyenlerin oranı ise %20’nin üzerinde seyrediyor
.

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte yoldaki araçlar için riskler de artıyor. Kar ve don, lastiklerin performansını etkiliyor. Lastikler yolu tam kavrayamadığında kazalar meydana geliyor. Bu kazaları engelleyebilmek için kış lastiği kullanmak hayati önem taşıyor. Ticari araçlarda her yıl 1 Aralık – 1 Nisan arasında uygulanan kış lastiği zorunluluğu hava şartları nedeniyle bu yıl için İstanbul’da 25 Kasım’a çekildi. Kış lastiği olmayanların da kış koşullarında daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağladığı için kış lastiği edinmesi önemli. Türkiye otomobil piyasasının önde gelen markalarından olan online pazar yeri arabam.com’un kasım ayında 801 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırması, kış lastiği kullanacak kişilerle kullanmayacakların oranının eşit olduğunu ortaya koydu.

“4 lastiğin tamamının kış şartlarına uygun şekilde kullanılması çok önemli”

arabam.com CEO’su Arda Ayvaz, anketin sonuçlarına bakıldığında “Bu yıl kış lastiği kullanacak mısınız?” sorusuna katılımcıların %41’inin “Evet”, %40’ının “Hayır” yanıtını vermesinin, kış lastiği kullanımına yönelik talebi göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi. Buna karşın 4 mevsim lastiği tercih edenlerin %68,7’sinin, bulunduğu şehirde kış sert geçmediği için bu lastikleri tercih ettiğini belirten Ayvaz; “Her mevsimin kendine özgü hava koşulları mevcut. Bu koşullar araçların lastik performansını yakından ilgilendiriyor. Lastikler, farklı hava koşullarında tam verimle çalışabilmesi için mevsimine uygun seçilmeli. Kış lastiği kullanımı da hayati derecede önem taşıyor. Çünkü kış lastikleri, özellikle karlı ve buzlu havalarda daha iyi yol tutuşu ve güvenlik sağlıyor. Ayrıca araçta kaliteli bir fren performansı için 4 lastiğin tamamının kış şartlarına uygun şekilde kullanılması çok önemli” şeklinde konuştu.

Kış lastiği kullanacakların oranı %41

arabam.com’un araştırmasında yer alan “Bu yıl kış lastiği kullanacak mısınız?” sorusuna katılımcıların %41’i “Evet”, %40’ı “Hayır”, %19’u ise “Belki/Emin değilim” yanıtını verdi. “Kış lastiği kullanmayı tercih etmeme sebebiniz ne olur?” sorusuna; “Bulunduğum şehirde kış sert geçmiyor” diyenlerin oranı %30, “Pahalı olduğu için kullanmıyorum” diyenlerin oranı %28, “Dört mevsim lastik kullanıyorum” diyenlerin oranı %27 ve “Kar yağdığında otomobil kullanmıyorum” diyenlerin oranı %16 oldu. Pahalı bulduğu için kış lastiği kullanmayanların oranı dikkat çekiyor.

4 mevsim lastiği tercih eden çoğunlukta

Ankette yer alan “Kış lastiklerinizi nerede saklıyorsunuz?” sorusuna kış lastiği kullananların %62’si “Garajda/Depoda saklıyorum” dedi. %28’i “Lastik saklama hizmeti alıyorum” yanıtını verirken katılımcıların %10’u ise bu soruyu “İkinci el olarak satıp her yıl yeniliyorum” diye yanıtladı.

“4 mevsim lastiği tercih etme sebebiniz nedir?” sorusunu “Bulunduğu şehirde kış sert geçmediği için” şeklinde yanıtlayanların oranı %68,7 olurken, “Lastik değiştirme zahmeti ve alma masrafı olmadığı için” diyenlerin oranı %16,9, “Yaz/Kış lastikleri saklama alanım olmadığı için” diyenlerin oranı %13,3 ve “Yaz lastiklerine göre daha uzun ömürlü olduğu için” diyenlerin oranı %1,2 oldu. 

Uzun ömürlü olması tercih sebebi

arabam.com’un araştırmasında “Lastik satın alırken en çok hangisine dikkat ediyorsunuz?” sorusuna birbirine yakın yanıtlar verildi. Uzun ömürlü olması %38 oranıyla lastik alınırken en çok dikkat edilen özellik olurken, fiyatına bakarak alanların oranı %33, markasına dikkat ederek alanların oranı ise %30 oldu. 

- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here