Bridgestone, EV lastiklerine odaklanarak 5 milyar dolarlık yatırım planlıyor

0
931

Bridgestone, 2026’ya kadar üç yıl içinde yaklaşık 800 milyar yen (5,38 milyar dolar) yatırım yaparak elektrikli araçlar ve madencilik ekipmanları için özel lastiklerin ve karbondan arındırma teknolojilerinin geliştirilmesini hızlandırmayı planlıyor.

Bu rakamın Japon üreticinin Mart ayı başlarında yeni orta vadeli iş planına dahil edilmesi bekleniyor. Bridgestone’un, EV’ler de dahil olmak üzere ağır hizmet lastiği serisini Aralık 2026’ya kadar yaklaşık 50 ürüne çıkaracağı görülüyor. Serinin mevcut lastikleri üretilen EV’lerde zaten bulunabiliyor.

Bridgestone’un yeni yatırım hedefi, Avrupa ve Asya’daki ekonomik yavaşlamanın ortasında yaklaşık 570 milyar yen civarında olduğuna inanılan üç yıl öncesine göre büyük bir artışı temsil ediyor gibi görünüyor. Şirket, elektrikli araçlardan gelen artan talebi göz önünde bulundurarak yüksek performanslı lastiklerin geliştirilmesi ve üretilmesi çalışmalarını iki katına çıkarıyor.

EV’ler lastikler üzerinde önemli bir yük oluşturma eğilimindedir; bazı modeller yaklaşık 2 saniyede saatte 0’dan 100 kilometreye hızlanma kapasitesine sahiptir. Ayrıca ağır aküleri nedeniyle benzinle çalışan araçlara göre daha ağır olma eğilimindedirler.

CEO Shuichi Ishibashi ‘nin yaptığı açıklamada, Bridgestone’un “yeni teknolojiler yaratmak ve lastik fiyatlarını düşürürken yeni değer katmak” için daha fazla yatırım yapacağını söyleyerek daha benzersiz ürünler piyasaya sürme planlarını açıkladı.

Karbon nötr teknolojinin geliştirilmesi bir diğer önceliktir. Sürdürülebilir malzemeler içeren yatırımlara ek olarak Bridgestone, dijital girişimlerle ekip kurmayı ve rekabet gücünü artırabilecek işletmeleri satın almayı değerlendirecek.

Bridgestone aynı zamanda dünyanın önde gelen oyuncularından biri olduğu ve yüksek kar marjına sahip olduğu madencilik ekipmanlarına yönelik lastiklerde de büyümeyi hedefliyor. Şirket, bu alanda daha fazla iş kazanmak için aşınmaya karşı daha dayanıklı lastikler geliştirmeyi planlıyor.

Bu baskı, Çinli ve Güney Koreli rakiplerin emtia sınıfı lastiklerde ilerleme kaydetmesiyle birlikte geliyor. Bridgestone, bu oyuncularla büyüyen bir fiyat savaşına girmek yerine ABD, Avrupa ve Asya’daki tesislerinde üst düzey ürünler geliştirmeye ve üretmeye odaklanmayı planlıyor.

Bridgestone, lastik satışlarında %14,2’lik küresel pazar payına sahiptir. 2023 yılında net kârda %12 artışla 335 milyar yene, gelirde ise %1 artışla 4,15 trilyon yene ulaşması bekleniyor.

- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here