Virüs Gider, İzi Kalır

0
4419

LASTİK MAGAZİN olarak yaşanmakta olan Covid19 pandemi sürecinde sektörümüzün her kesimine moral, motivasyon, bilgi ve tecrübe  aktarımlarıyla iletişimde kalmak için sektörümüzün yönetici ve yönlendirici isimlerinin görüşlerini paylaşıyoruz. 

Virüs Gider İzi Kalır                                 Çetin Kurtuluş-Pumalas

Lastik Magazin dergisinin 2020 yılını değerlendirme yazımda “Ülke olarak son yıllarda o kadar çok şey yaşadık ki hepimiz daha korkak daha ürkek hale geldik, her an herşey olabilecek gibi yaşamaya alıştık. İşin daha da kötü tarafı artık bunları normal karşılar olduk.” diye belirtmiştim.

2020 yılı hiç de iyi başlamadı, depremler, Suriye, göçmenler derken Corona virüsü ile hepsi gündemimizden bir anda çıktı ve artık sadece virüsü konuşur olduk.

Ekonomik krizlerde hepimiz ekonomik terimlerde uzman olduk, şimdi de tıbbi terimleri ezberlemeye başladık.

Kısmen de olsa şanslı bir sektördeyiz,diğer bir çok sektör kadar etkilenmedik ama şimdilik.

Virüs belli ki yakın bir zamanda gidecek gibi görünüyor ancak bunun etkilerini uzun süre göreceğiz. Tüm dünya değişecek, biz de değişeceğiz, değişmek zorundayız.

Ülke olarak kötü zamanda yakalandık. Almanya, Japonya ve birçok gelişmiş ülke insanlarına, ekonomilerine inanılmaz destekler verirken biz vatandaştan destek istiyoruz, maske dağıtmayı bile beceremedik. Binlerce işyeri günlerdir kapalı, onbinlerce insan işsiz, turizm yok, ihracat % 40 düştü. Ülkeye döviz girişi yok ve bir süre daha da olmayacak. Bunun sonucu olarak döviz kurları yılbaşından bu yana %17 yükseldi, yani TL değer kaybetti, yani daha da fakirleştik! Çünkü hazırlıksız yakalandık.

Lastik sektörü de bunun etkilerini orta vadede görecek; daha ekonomik ürünlerin satışı artarken yüksek fiyatlı markaların pazarı küçülecek, dijital pazarlama, internetten satışlar artacak, böyle dönemlerde bayilerine destek vermeyen markalardan kaçış olacak, bayilik sistemi kökten değişecek, yüksek alımlar yerine daha düşük ama sık alımlar olacak, daha az stok tutulacak, kotalı/primli alımlar azalacak.

Bu zorlu günlerde Pumalas olarak müşterilerimizin sipariş tutarına veya bölgesine bakmaksızın tüm kargoları Nisan ayı boyunca kendimiz üstlendik, Mayıs’ta da devam etmeyi planlıyoruz, yıllardır Pumalas ile çalışan sadık müşterilerimize hem vadede hem de ödemelerinde esneklik sağladık, limitlerinde kısıtlamaya gitmedik, sınırlı da olsa araçlarımızla tedariğe devam ettik.

Çünkü onlar bize her zaman lazım ve onlar iyi olduğu sürece biz iyi olabiliriz.

Böyle dönemlerde herkes bir yerlerden iyi bir haber veya destek bekler.Berberlerin, pastacıların, şoförlerin vs gibi bir çok mesleğin odası, örgütü varken biz lastikçilerin maalesef yok, olan dernekler de zaten işe yaramıyor.

Sektörümüzde sesimizi duyuran sadece bir dergimiz var.

En kısa sürede örgütlenmek zorundayız, bölgesel dernekler kurmalıyız. Diğer türlü ne sesimizi duyurabiliriz, ne baskı grubu oluşturabiliriz ne de başka bir şey yapabiliriz.

Çetin Kurtuluş-Pumalas

- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here