HANKOOK, MINI John Cooper Works GP’nin Tek Lastik Tedarikçisi Oluyor

0
3820
Hankook, sınırlı sayıda üretilen MINI John Cooper Works GP’nin son versiyonunun tek lastik tedarikçisi oluyor
 Dünya çapında sadece 3000 adet üretilen yeni MINI John Cooper Works GP, sadece Hankook’un tamamen yeni ultra-ultra yüksek performans (UUHP) yaz lastiği Ventus S1 Evo Z ile donatılıyor. MINI John Cooper Works GP’nin performansını denemek isteyenler için ise Hankook, otomobilin yarış pistindeki kabiliyetlerini kontrol etmek üzere tasarlanmış, trafikte kullanılabilen yarış sporl lastiği Ventus TD’yi de sunuyor (TD, Track Day – Pist Günü). Yeni MINI’nin soğuk mevsimde de güvenle sürülebilmesini sağlamak için, Hankook’un ultra yüksek performans kış lastiği I*cept evo 2 de lastik portföyünde bulunuyor.

MINI ve Hankook’un geliştirme mühendisleri Nardo, İtalya ve efsanevi Nürburgring Nordschleife, Almanya’daki zorlu yarış pistlerinde yarış kalitelerini kontrol ederek, hem otomobilin hem de her iki yaz lastiğinin (Ventus S1 evo Z ile Ventus TD) engellerin üstesinden gelmesi için ekstra özen gösterdiler. Yeni MINI John Cooper Works GP, İngiliz markasının şimdiye kadar yol kullanımı için onaylanmış en hızlı modeli olarak 306 beygir gücündeki motoru ile sadece 5,2 saniyede sıfırdan 100 km/sa hıza ulaşıyor. İnanılmaz yol tutuş performansı, en iyi tur süreleri ve etkileyici kuru zemin frenleme performansı, Hankook’un bu sıra dışı MINI modeline sağladığı üç lastiğin de gelişim odağında bulunan temel özellikler. Hankook Avrupa Ar-Ge Merkezi Başkanı Klaus Krause “Yarış genlerine sahip bu nadir modelin tek orijinal ekipman lastik tedarikçisi olmak, sadece büyük bir onur ve sorumluluk getirmekle kalmıyor, aynı zamanda geliştirme ekibimiz içinde de büyük bir heyecan yaratıyor” diyor.

LastikMagazin_HankookTire_MINI_John_Cooper_Works_GP

Tüm lastikler özellikle bu yeni MINI için geliştirilmiş ve ona uyarlanmış olsa da Hankook Ventus S1 Evo Z, gelecektegörülecek Hankook ultra-ultra yüksek performanslastik jenerasyonunun bir ön izlemesini sunuyor. Ventus S1 Evo Z, bir yandan ekstra tutuş ve viraj nitelikleri isterken, bir yandan da dayanıklılık ve güvenlikten taviz vermeyen, oldukça talepkar spor otomobiller için Hankook’un geliştirdiği üst düzey lastik portföyünde yeni bir çağa işaret ediyor. Bu lastikte Hankook, sürüş performansını etkileyen moleküllerin karışımını artırmak amacıyla düşük sıcaklıklı vulkanizasyon uygulanan, daha yavaş bir pişirme sürecinden geçen, silika ile zenginleştirilmiş yeni geliştirilmiş bir kauçuk karışımı kullanarak, MINI John Cooper Works GP örneğinde olduğu gibi, otomobil yelpazesinin en üst segmentini temsil eden spor arabalar için özel bir sırt deseni bileşeni elde etti.

Asimetrik desen ve zemin temas alanı, viraj performansını en üst seviyeye çıkarıydı. Viraj stresinin en büyük yükünü taşıyan lastik deseninin dış kenarına özel önem verildi. Orta diş blokları temas alanını artırmak için dört yerine üç adede indirildi ve bu sayede tutuş performansı en üst seviyeye çıkarıldı. Yağmurlu günler için güvenli bir drenaj sisteminden ise taviz verilmedi. Boşluğu hacmi ve blok sağlamlığı tüm sırt deseni alanına uygulandı. Böylece sırt blokları farklı sürüş koşullarında en iyi seviyede fonksiyon gösteriyor. Geleneksel naylon şerit yerine kullanılan aramid en iyi denge ve sıra dışı dayanıklılık özellikleri kazandırdıor. Bu sayede, lastik üzerindeki dev ivme ve frenleme kuvvetleri ile başa çıkarak, viraj esnasında temas alanındaki kemer sapması en aza indirildi. Lastik bir yandan ekstra spor olmakla birlikte, makul seviyede konfor da sağlıyor. Şu anda Hankook Ventus S1 evo Z sadece MINI John Cooper Works GP üretiliyor. Ancak yakın gelecekte üst düzey spor arabaların orijinal ekipmanları için daha da fazla ebat gelmesi planlanıyor..

Genelde yarış lastikleri kamuoyundan saklanan çok gizli malzemeler ve yapım bilgisi ile doludur. Ancak, Hankook Ventus TD mühendisleri bir istisna yaparak, sırların bazılarını paylaşıyorlar. En büyük değerlerden biri olarak, MINI John Cooper Works’un otoparktan yarış pistine gitmek amacıyla ek ulaştırma ya da lastik değişimleri olmaksızın kara yollarını legal olarak kullanılabilmesi için tüm gerekli etiketlerle geliyor. AB’nin ıslak zeminde frenleme, yuvarlanma direnci ve gürültü için Etiketi olan E4 işaretinin yanı sıra Tayvan, Brezilya, Körfez Devletleri için DOT ve ABD için UTQG sertifikalarına da sahip. Yarış pistindeki tam potansiyelini geliştirmek ve standart yollarda güvenilir bir partner olmayı sürdürmek Hankook mühendislerinin baş etmesi gereken başlıca zorluktu. Bu geliştirme sürecinin meyvesi, kısıtlı sürüş koşullarında dahi mükemmel denge sunan bir lastik oldu. Frenleme kapasiteleri, çekiş gücü ve kontrol özellikleriyle eşit dengelendi. Desen konsepti ve tasarım, özellikle standart bir yarış lastiğine dayalı olsa da, MINI için geliştirilen Ventus TD versiyonunda hem yarış hem de standart yol lastiklerindeki bileşen ve yapı özellikleri ile birleştirici teknolojiler kullanıldı. Özel tasarlanan konturda en iyi tur süresi ve pist performansı için maksimum tutuş sağlamak üzere geniş bir sırt deseni kullanıldı. Bu sayede kuru zeminlerde performans öncelik olarak değerlendirilmiş olsa da sırt deseni lastiğin ıslak yolda da performansa hazır olmasını sağlandı.

MINI John Cooper Works GP gibi bir otomobil, kışın garaja mahkum edilmemeli. Bu nedenle, ultra yüksek performans kış lastiği Hankook Winter i*cept evo 2 gelişmiş asimetrik sırt tasarımıyla MINI’nin orijinal ekipman dizisini tamamlıyor. Lastik özellikle ıslak ve kuru yollarda iyi tutuş kabiliyetlerinin yanı sıra karlı yüzeylerde dahi iyi çekiş gücü ve frenleme performansı sağlıyor.

LastikMagazin_Hankook_tires_for_Mini

MINI John Cooper Works GP için özel orijinal ekipman lastik ebatları:

LastikMagazin_Hankook_tyres_sizes

 

- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here