Her ne kadar dünya da ve ülkemiz etrafında yaşanan olumsuzluklara rağmen ,Lastik , jant ve akü temel ürün esasında satış ve servis hizmetleriyle oluşan sektörümüzün ülke ekonomisi içerisindeki gücü ve potansiyeli yadsınamaz büyüklüktedir.
Binlerce satış ve servis işletmelerinden oluşan sektör ,üretimden , geri dönüşüme tüm safhalarında ekonomik değer yaratmaktadır. Büyük sayısal artış gösteren satış ve servis noktaları, ilave işler,hizmetlerle beraber sektörümüz başta finans olmak üzere reklam , donanım,sigorta gibi bir çok yan hizmet sektörüne iş imkanı yaratmakta.Üretimden geri dönüşüme ,hatta tekrar kullanıma kadar reel ve sanal birçok hizmet ve ürün için ekonomik fayda alanı olarak öne çıkmaktadır.
Böyle ekonomik değere ve öneme sahip sektörün kendi mesleki birlik , eğitim,destek ve iletişim platformları , birliktelikleri olmalıdır diye yıllardır dile getiriyoruz.Önce sektörel birlik ile sonra da kamu ile işbirliğiyle sahip olunan gücü artırmak,sektörel olarak verimli kullanmak ve farklı faydalar yaratmak gerekmektedir.Lastiklerin doğru kullanımından ,kış lastiği uygulamasından ,diş derinliği sınırlarından , bakım ve hizmetlere ,mağaza,servis satışlarından internet satışlarına kadar çok geniş alanda kontrol ve bir bir disiplin gerekliliğine işaret ediyoruz.
Dergimizin iç sayfalarında haberlerini okuyacağınız The Tire Cologne fuarında davetli olarak katılarak edindiğimiz bilgi ve izlenimlerde gösterdi ki sektörel birlik sadece kendi ülkemiz içerisinde değil çevre pazarlar içinde güç,kaynak ve iş kanalları oluşturabilir.Almanya Essen kentinde düzenlenmekte olan yıların efsane organizasyonu Reifen fuarının yerine başka bir şehirde ,yeni bir kadro ve isim ile etkin bir fuar düzenleyebilmenin formülü kamu,özel ve STK işbirliğindedir.Köln fuar organizasyon şirketinin ,Almanya ve Köln şehri kamu kurumlarının büyük desteği ile Almanya Lastikçiler Birliği ,Kaplamacılar derneği gibi STK’larla katılımı yüksek ve sektörel marka olmaya aday bir organizasyon gerçekleştirildi. İlk defa düzenlenen bir fuara dünyanın önde gelen markalarının katılımcı olarak gelmesi çok önemli bir adımdır.Bunu sağlamak sadece bir fuar organizasyon ekibinin işi ve başarısı değildir.Mutlak bir işbirliği, sektörel destek ve güç neticesidir.
Türkiye potansiyeli ve Pazar gücü yüksek , coğrafi ve lojistik öneme haiz, ticari değerleri ve kurumları sağlam, kendi iç dinamikleriyle dünyanın bu parçasında çok önemli bir ekonomik oyuncudur. Otomotivin olmazsa olmazı,Lastik,jant ve akü sektörü ise bu yapı içerisinde en önemli parçalardan biridir.Ama maalesef sektörümüz bir araya gelerek kendi oyununda rol alamıyor.Adeta balanssız tekerlek, rot ayarsız araba gibi hoplaya zıplaya,yalpalayarak gidiyor.
Satış kanallarında kontrolsüz, fiyat ve rekabet şartlarında serbest ve dayanaksız,kamu ile işbirliğinden uzak , Ticaret Odaları gibi ticari örgütlerde varlıksız,dağınık bir sektörde sayısı hergün artan işletmeler,esnaf ve hizmet üreticileri ticari hayatını sürdürmeye çalışıyor.
Oysa dünyada kabul görmüş üretici markaları, kurumsallaşmış ,deneyimli bayii teşkilatlarıyl sektörümüz sadece Türkiye’nin değil , bölge ülkelerinin de en önemli lastik,jant,akü ticareti merkezi olabilecek niteliklere sahip.Doğal olarak kendi iç disiplin ve uygulamalarını kontrol edemeyen,yönetemeyen sektörümüz komşu pazarlardan da yeterince yararlanamıyor.
Türkiye’nin son zamanlarda sağladığı vize kolaylıkları , coğrafi ulaşılabilirliği,komşularının uluslar arası ilişkileri,otomotiv endüstrisinin ve yan sanayinin gücü,motorspor organizasyonlarını ,dünyanın önde gelen lastik markalarının önemli ve aktif pazarı olmasını dikkate alırsak,Türkiye lastik,jant ve akü sektörün önce mesleki birliktiliğe ,en kısa sürede de ciddi bir fuara ihtiyacı var.
Umarım ülke ve sektör olarak gerekli sahiplenmeyi gösterir ve böyle bir organizasyonu bir gün başarırız.
Zafer Akduman