Çok Güzel Hareketler..

0
1792

Mart – Nisan süreci Türkiye Lastik ,jant , akü ürün ve hizmetleri ticaretinde faaliyet gösteren sektör mensupları açısından oldukça hareketli geçti.Üstelik bunlar çok güzel hareketler oldu ..

Yılın başlangıç ayları Ocak ve Şubat rehavet ve durgunluğunun ardından Mart ayı ile birlikte üretici ve ithal hemen hemen tüm markalarda reklam ,pazarlama  ve kampanya hareketlenmelerini  gördük. İlk iki ayda yaşanan sessizlik hiç değilse basın ve bayi  bilgilendirme toplantıları, fuarlar ,  kampanya ve duyurularla piyasalara en azından iletişim motivasyonu getirdi. Yaşadığımız coğrafyanın , ülkenin siyasi ve ekonomik olumsuzluklarına karşın sektörümüz  reel ticaret faaliyetlerinin bir nebze ümitlenmesine vesile oldu.Nisan ayı Yaz lastikleri değişim süreciyle  de ticari olarak da bir hareket getirmeye başladı.

İlk güzel hareket İzmir’den geldi. İzmir’de kurulu LASED Lastik Satıcıları ve Servisçileri Derneği , lastik satış ve servis noktalarına malzeme ,alet, cihaz ve ekipman temin eden firmaların geniş katılımıyla ilk defa Lastik Servis Malzeme ve Ekipmancıları çalıştayını gerçekleştirdi. Ülke ekonomisinin temel sektörlerinden olan Otomotiv sanayi ve ticareti içerisinde yakıttan sonra en hareketli , değişken ve ticari değeri yüksek ürün lastiktir. Aslında tanım olarak tek başına LASTİK sektörü tam anlamıyla tarif  etmek için yetersizdir . Tekerlek ve tekerlek çevresi  diye tanımlandığında  ürünler , lastik ,jant , subap , balans ağırlığı , hava basıncı ve bunların gerektirdiği  bakım, onarım ve ayar işlemlerini kapsayan servis hizmetleriyle çok geniş bir ticari alan ve  büyük  ticari değeri  kapsar.Bu anlamda, geçekleştirilen çalıştay  ile yüze yakın katılımcının buluşması ve tanışması , faaliyet alanlarını konuşabilmesi  sektörel olarak mesleki disiplin ve birlik için önemli bir hareket oldu. LASTİK MAGAZİN olarak  Lastik satış ve servis işletmelerinin ,yani Türkiye ticari hayatında önemli bir segment olan Lastikçilerinde mesleki örgütlenmesini ,birliğini teşkil edecek adımların atılmasını umuyor ve  diliyoruz ,başta LASED olmak üzere ,çalıştaya emek harcayan , katkı sunan ve katılanları tebrik ederiz.

Her ne kadar sektör olarak temsilde son derece yetersiz ve eksik olduğumuz, Türkiye ticari hayatının en önemli kurumu Türkiye Ticaret Odaları ve Borsaları seçimleri  bu iki aylık dönemin önemli hareketlenmesini yarattı. Yurt çapında yapılan Komite seçimleri Meslek oda ve birliklerinde  gelecek 4 yılın yönetim ve yöneticilerini seçtiler. İzmir ve Ankara dışında Lastik komitesinin kurulu olduğu Ticaret Odası olmasa da bu seçimlerde Lastik ticareti ve servisi alanında faaliyet gösteren işletmelerde geçmiş seçim dönemlerine göre daha fazla  ilgi ve bilinç gözlemledik.

Umuyoruz ki çok geç kalınmadan Lastik satış ve servis kanallarında faaliyet gösteren iş sahipleri başta İstanbul olmak üzere ,Bursa , Konya ,Kayseri ,Adana , Antalya ,Muğla , Kocaeli gibi ticari işletme sayısının yoğun olduğu illerimizde bir araya gelir , yeni yönetim ve yöneticilerle sektörümüzüntemsil ve  ticari sorunlarına çözüm ,gelişmesine destek sağlarlar.

Bu vesileyle özellikle işaret etmek istediğim en önemli nokta NACE kodlamalarıdır.Lastik ve Jant esaslı ,satış ve servis faaliyetlerini  tam ve doğru kapsayan yeni kodlamanın ve gruplanmanın yapılmasıdır.Tam ve doğru NACE kodlaması Türkiye’de lastik satış ve servis hizmetlerinde faaliyet gösteren tüm işletmeleri  kapsayacak , kurumsal temsil yolunu açacaktır.

Nisan ayında İstanbul’da düzenlenen Automechanika fuarı Türkiye otomotiv dünyasına ayrı bir heyecan ve hareketlilik getirdi.Otomotiv endüstrisinin doğal parçası olan lastik ,akü, jant ve tekerlek çevresi servisler,bunların gerektirdiği malzeme ve ekipmanlar , lastik satış kanalları vasıtasıyla tüketiciye ulaştırılan bir çok ürün ve aksesuar Automechanika fuarında yer aldı.Sektörel katılımın yüksek olması ,fuar organizatörlerinin ayrı salon tahsis etmesi faaliyet gösterdiğimiz sektörümüzün potansiyelini ve önemini göstermektedir. Katlımcı yabancı firmaların çokluğu , ülke pavyonları , yabancı ziyaretçi sayısıyla Automechanika İstanbul ‘un artık  global platformda önemli bir yeri vardır.Bugün bir çok ülke vatandaşının ,iş insanın karşısında büyük bir sorun teşkil eden VİZE özellikle , Avrupa ülkelerine iş ve fuar ziyaretlerini son derece olumsuz etkilemektedir.Türkiye ,özellikler İstanbul bu anlamda çok geniş bir coğrafyada   iş insanları için kolay ulaşılabilir cazibe merkezi konumundadır. Automechenika  İstanbul ziyaretçi istatistikleri de hem ülkemizin hem de İstanbul’un bu avantajını net olarak göstermektedir.

Türkiye Lastik , jant , akü ürün ve servis hizmetleri sektörünün tek iletişim platformu olan LASTİK MAGAZİN olarak birgün İstanbul’da  uluslararası büyük bir lastik fuarıni yaşamak isteriz.Türkiye  ,sektörümüz, üretici ve tedarikçi markalarımız bunu hak ediyor.

 

Zafer Akduman

- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here