PIRELLI, Elektrikli ve Şarj Edilebilir Hibrit Otomobillerde Orijinal Ekipman Lastik Sayısını İkiye Katladı

0
1520

Dünya çapında elektrikli veya şarj edilebilir hibrit araçlar için 250’den fazla lastik onaylandı 

 Lider otomobil üreticileri düşük gürültü düzeyi, artan batarya menzili ve yüksek performansı için Pirelli Elect teknolojisini tercih ediyor

Pirelli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobiller için onaylanan lastiklerinin sayısını 2021 yılında ikiye katladı. ‘Elect’ işaretli lastiklerin 2019’da lanse edilmesinden bu yana otomobil üreticileri bu teknolojiyi giderek daha fazla tercih ediyor. Pirelli bu sayede ‘çevre dostu’ otomobillere yönelik homologasyon portföyüne 250’den fazla lastik ekledi. Bu sonuç, pazarın elektrikli mobilite yönünde hızlandığını doğrulamanın yanı sıra otomobil üreticilerinin elektrikli araçları için en uygun özelliklere sahip seçenek olarak Pirelli Elect teknolojili lastikleri tercih ettiğini gösteriyor. Halen devam eden “Tire Cologne” fuarındaki Pirelli standında sergilenen Audi A6 Avant e-tron konsept otomobil, elektrikli araçlara yönelik lastiklerin teknolojiyle buluşmasına iyi bir örnek sunuyor. Pirelli, bu gelişmelerin ışığında lüks elektrikli araçlar için pazar payını Premium/Prestige içten yanmalı araçların yaklaşık 1,5 katına çıkarma hedefine planlanandan üç yıl önce 2022’de ulaşacağını tahmin ediyor.

ELECT: DAHA UZUN BATARYA ÖMRÜ, DÜŞÜK GÜRÜLTÜ VE YÜKSEK PERFORMANS

Elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların gerektirdiği teknik spesifikasyonları karşılamak için Elect lastiklerin geliştirilmesinde aşağıdaki özellikler dikkate alındı:

Batarya ömrü : Minimum enerji tüketimi sağlamak için elektrikli araç lastiklerinin dönme direncinin olabildiğince düşük tutulması gerekiyor. Elect teknolojili Pirelli lastikleri, düşük dönme dirençleri sayesinde batarya ömrünü optimize ediyor.

Anında tork : Elektrikli araçlar, geleneksel içten yanmalı motorlardan farklı olarak tekerlere anında tork iletiyor. Elect lastikler bu gücü aşırı aşınmaya yol açmadan lastiklere aktarmak için anında kavrama sağlayan özel bir hamur içeriyor.

Ağırlık : Bataryaların ağırlığı, elektrikli araçların benzersiz bir dikey ağırlık dağılımına sahip olması anlamına geliyor. Bu dağılım nedeniyle sürüşün her aşamasında lastiklere ciddi stres yükleniyor. Bu ağırlığı desteklemek için özel olarak geliştirilen Elect lastikler, malzeme, yerleşim düzeni, tasarım ve yapının doğru deformasyonu arasında optimal kombinasyon yaratarak araç performansının daha fazla kontrol edilmesini sağlıyor.

Gürültü düzeyi : Bu araçlar son derece sessiz. Dolayısıyla lastiklerin de sürüş konforunun artırmak için bu özelliği desteklemesi gerekiyor. Elect lastikler, sürüş sırasında gürültüyü en aza indirmek için optimize edilen bir sırt deseni ve yapıyla tasarlanarak elektrikli araçların sessiz hareket etmesine yardımcı oluyor.

Pirelli Araştırma-Geliştirme ve Cyber Kıdemli Başkan Yardımcısı Pierangelo Misani şu açıklamada bulundu: “Teknoloji ve sürdürülebilirlik Pirelli’nin araştırma ve geliştirme çalışmalarının temelini oluşturuyor. Giderek daha yenilikçi hale gelen teknolojiler sayesinde otomobil üreticilerinin performanslarına daha uygun lastiklerle daha çevre dostu araçlara geçişini destekliyoruz. Sürdürülebilirlik kendi ürünlerimizin de bir parçası olduğu için ham maddelerden ömürlerinin sonuna kadar ürün ömrü boyunca döngüsel ekonomiye katkıda bulunmak amacıyla lastiklerin içindeki yenilenebilir ve geri dönüştürülebilir malzeme oranlarını artırıyoruz.”

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER İÇİN P ZERO, CINTURATO, SCORPION VE KIŞ LASTİKLERİ  

Elect teknolojisiyle geliştirilen P Zero, Scorpion ve Cinturato ailelerinin yaz, kış ve dört mevsim lastikleri lider otomobil üreticileri tarafından seçilmeye devam ediyor. Örneğin, Porsche Taycan için ‘terzi işi’ P Zero lastikler ve P Zero Kış lastikleri geliştirildi. Pirelli mühendisleri ayrıca Audi’nin e-tron serisinin yüksek performanslı modelleri ve Mercedes-Benz EQ ailesi için özel Cinturato ve P Zero lastikler ile en yeni SUV modelleri için Scorpion lastikler geliştirdi. Volvo ve BMW için de benzer bir hikaye söz konusu. Alman otomobil üreticisi, yeni iX ve X5 xDrive45e Şarj Edilebilir Hibrit modelleri için Pirelli P Zero lastikleri seçti. ABD merkezli elektrikli SUV üreticisi Rivian için Scorpion serisinden özel lastikler üretildi. Bir başka Amerikan markası olan Lucid Air, “HL” işaretiyle yüksek yük indeksine sahip olduğunu gösteren yeni Pirelli P Zero Elect lastikleri kullanan ilk otomobil oldu. Çinli üreticiler Nio ve Link & Co. da P Zero ve Scorpion Elect kullanarak homologasyon portföyünde yer alıyor.

 

- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here