Elektrikli Sürdürülebilirlik: BKT, “E-READY” ile Bu Akıma Katılıyor

0
810

Elektrikli mobiliteye geçiş  her segmentte kaçınılmaz bir trend. BKT artık ileri teknolojileri kullanan elektrikli araçlar için uygun lastiklere sahip. Artık elektrikli mobilite için özel olarak tasarlanmış ürünleri E-READY logosuyla tanıyabiliyoruz. Bu isim tahmin edildiği gibi piyasaya çok net bir mesaj gönderiyor: “Biz hazırız”.

 Elektrikli araçlar için özel olarak üretilmiş BKT lastik ailesini resmi olarak başlatan logo sadece birkaç hafta önce açıklandı. E-READY, ilk kez SIMA’da AGRIMAXFACTOR lastiği (BKT’nin traktörler için tasarlanan yeni 70 serisi) üzerine basılmış olarak tanıtıldı ve gelecekte bu kategorideki tüm ürünleri kapsayacak şekilde genişletilecek.

E-READY işareti, elektrikli mobiliteye uygun çözümler sunmak için bir atılımı ve bu yolda bir başlangıcı temsil ediyor. Ayrıca BKT’nin, her sorumlu işletmenin araştırma ve yatırımını yönlendirmesinin gerektiği bir hedef olan sürdürülebilirliğe bağlılığını da vurgulamayı amaçlıyor. BKT yeni logoyu stilize ederek ileri teknolojisinin sağlamlığı ile pazar ihtiyaçlarını tahmin etme yeteneğini sergileme niyetinde.

Fakat bu atılım gerekli miydi? Elektrikli araca yönelik bir lastiğin geleneksel bir lastikten farkı nedir?

Aslında birçok fark var. Denemeler ve saha testlerinin ortaya koyduğu üzere elektrikli bir aracı donatmak için tasarımcıların elektrikli mobiliteyi karakterize eden çeşitli faktörleri dikkate almaları gerekiyor: Ağırlık, motor yapısı, menzil, gürültü.

Elektrikli araçlar daha ağırdır, çünkü pilleri %30’a kadar ekstra ağırlık ekleyebilir ve bu da lastiğin çalışmasını ciddi anlamda etkiler.

Daha ağır olmakla kalmayıp doğal gaz veya benzinle çalışan araçlardan farklı da hareket ederler: Gaz pedalına bastığınız anda araç maksimum güce geçer. Bu da yük kaymalarının geleneksel araçlardan daha hızlı ve keskin olabileceği ve sonuçta lastik aşınması üzerinde etkili olduğu anlamına gelir.

Enerji otonomisi de belirleyici bir rol oynar. Bir elektrikli araç enerji tasarrufu için tasarlanmışsa lastikler de, yuvarlanmaya dayanıklı lastikler gibi, araç tüketimini etkilemeyecek şekilde tasarlanmalıdır. Son olarak, üreticiler gürültü açısından bile araç/lastik tutarlılığı konusundaki araştırmalara büyük yatırımlar yapar.

Bu nedenle elektrikli mobiliteye uygun lastiklerin tasarlanması ve geliştirilmesi yanmalı araçlardan farklı olan özel bir yol izler. Elektrikli araçlar için tasarlanan lastiklerin özelliklerini daha detaylı inceleyelim.

Ağırlıklar ve ebatlar.

Daha önce de belirtildiği gibi elektrikli araç lastikleri diğerlerine kıyasla daha ağır bir araç taşır çünkü piller aracın ağırlığını geleneksel bir aracınkinden %20-30 kadar artırabilir. Bu durumsa daha fazla stres direnci ve dolayısıyla güçlendirilmiş kuşaklar ve gövdeden başlayarak farklı ve özel bir yanak ve damak tasarımına kadar daha sağlam bir yapı gerektirir.

Elektrikli motorlar.

Bir elektrikli araç lastiğini geleneksel olandan ayıran diğer farklar arasında özellikle başlangıçta daha yüksek tahrik torkuna “dayanma” yeteneği vardır. Elektrikli motor, mekanik vites kutusuna ve dolayısıyla tekerleklere geleneksel bir araca göre daha fazla itme gücü verir ve bu da daha fazla hızlanmaya yol açar. Yani özellikle hızlanma sırasında jantta daha iyi kavrama sağlamak için lastiğin damak yapısını tekrar gözden geçirmek kesinlikle gereklidir. Sırt da hem tasarım hem de hamur açısından optimize edilmelidir.

Elektrikle çalışan araçlar yanmalı motorlu araçlara kıyasla önemli ölçüde daha fazla lastik aşınmasına uğrar, bu nedenle optimum bir yaşam döngüsü sağlamak için farklı bir tasarıma ihtiyaç vardır.

Otonomi.

Elektrikli araca monte edilen lastikler yetersizse, yuvarlanma direnci aracın enerji tüketiminin %20’sine kadar katkıda bulunabileceğinden önemli enerji kayıplarına neden olabilir. Elektrikli araç lastiklerinin yuvarlanma direncini ayarlamak için diğer performans özelliklerinden ödün vermeden sırt hamurunu, sırt desenini ve özel yanak yapısını uyarlamak gerekir. Bu nedenle elektrikli araçlar için en uygun lastik, daha az enerji tüketen bir lastik olacaktır. Yani gelişmiş yapısı elektrikli aracın menzilini etkilemeyecek bir lastik.

Gürültü.

Lastik üreticilerinin elektrikli araçlar konusunda özellikle göz önünde bulundurduğu etmenlerden biri de gürültüdür çünkü bu araçların lastiklerinin farklı sırt desenlerine ve hem doğal hem sentetik farklı hamur bileşimlerine ihtiyacı vardır. Ebat da lastiğin sessizliğine önemli ölçüde katkıda bulunur.

BKT, uzman araştırmacılardan oluşan ekibi sayesinde test ve prototipleme yoluyla elektrikli araç pazarı için en iyi çözümleri geliştirmiştir. Böylelikle BKT’nin ilk E-READY lastiği piyasaya çıkmıştır: AGRIMAXFACTOR, hem nakliye hem de toprak işleme operasyonları için tasarlanmış olup teknoloji ve estetik tasarımda onu bir başyapıt haline getiren özgün ve yenilikçi özelliklerle dolu yeni bir üründür. Yüksek performanslı özellikleri arasında daha iyi sürülebilirlik ve yolda daha yumuşak bir etki için teknik olarak geliştirilmiş sırt deseni vardır.

BKT şimdi de e-mobilite lastik segmentine büyük yatırımlar yapmaya başlıyor. Hedeflerin ağırlık merkezi değişebilse de, inovasyon ve geniş bir yelpaze BKT’yi geleceğe yönlendiren yol göstericiler olmaya devam ediyor.

- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here