Hankook 2023 yılının 2. çeyreğine ait mali sonuçlarını açıkladı – açık bir büyüme söz konusu

0
794

Satışlar önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında ve faaliyet kârı ise yüzde 41.6 oranında arttı.

Pazardaki başarının temelini özellikle de elektrikli araç lastiğinde pazar payının artması ve premium marka stratejisinin bir parçası olarak katma değeri yüksek ürünler teşkil ediyor.

Premium lastik üreticisi Hankook, küresel konsolide mali sonuçları esas alarak 2023’ün ikinci çeyreği için 2,263.4 milyar KRW (~1,580.8 milyon EUR) ciro ve 248.2 milyar KRW (~173.3 milyon EUR) faaliyet kârı açıkladı. Satış ve faaliyet kârı bir önceki senenin aynı dönemine göre sırasıyla yüzde 11 ve 41.6 oranında artış göstermiştir.

Ekonomik büyümenin düşük olması gibi genel ekonomik koşulların hala zor olmasına rağmen Hankook açık bir büyüme kaydetmeyi başarabildi. Birinci sınıf teknoloji ve şirketin marka stratejisi, elektrikli araç (EV) lastiklerinin ve katma değeri yüksek ürünlerin satışında istikrarı ile birlikte satış ve faaliyet kârı artış gösterdi.

Yarı iletken tedariğin istikrarlı bir şekilde gerçekleşmesi sayesinde artan araç üretimi ile, orijinal ekipmana (OE) yönelik lastik teslimatları dünya çapında artmaya devam etti. Ayrıca, en önemli pazarlarda stokların yüksek olması nedeniyle talep gerilemiş olsa da, yedek lastik ihtiyacına yönelik satışlar pazardaki talebi aştı. Buna ek olarak ham madde maliyetlerinin ve navlun ücretlerinin istikrarlı hale gelmesi nedeniyle kârlılık da arttı.

Özellikle de çok yüksek katma değere sahip olan 18 inç ve üzeri binek araç lastiklerinin satışı yüzde 43.6’ya ulaşarak önceki yıla göre yüzde 4.5 puanlık bir artış gösterdi. Yedek lastik ihtiyacına ve orijinal donanıma yönelik lastik satışları Avrupa, Kuzey Amerika ve Çin gibi en önemli pazarlarda artarak küresel büyümenin temelini oluşturdu.

Hankook, ikinci çeyrekte “iON evo” ve “iON evo SUV” ürünlerini Kore pazarına sürerek dört mevsim, yaz, kış ve yüksek performans lastikleri dahil olmak üzere elektrikli araç lastiği portföyünü eksiksiz hale getirdi. Premium lastik üreticisi, dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı olan Çin’de ayrıca “iON evo” ve “iON ST AS” dört mevsim lastiği ürünlerini piyasaya sürerek küresel pazardaki varlığını ve rekabet gücünü daha da pekiştirdi.

Yılın ikinci yarısında dünya çapındaki ekonomik belirsizlik devam etse de Hankook niteliksel olarak büyümeye odaklanıyor. Buna, önceki yıla göre satışlarda yüzde beşlik bir artış ile 18 inç ve üzeri binek araç lastiklerinin satışlardaki payının yüzde 45’e ulaşması da dahil. Şirket bunların yanı sıra dünya çapında öncü konumdaki otomotiv üreticileriyle başka ortaklıklar yapmaya ve elektrikli araç pazarındaki varlığını büyütmeye odaklanacak. Hedef, binek araçlara ve hafif ticari araçlara yönelik OE lastiklerin toplam miktarı içinde elektrikli araçlarda orijinal donanım lastiklerin payının yüzde 20’ye ulaşması.

 

- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here