0
765
Başta GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK olmak üzere , bu zaferi bizlere kazandıran , ülkemizi düşmanlardan temizleyen istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını , kanlarıyla bu toprakları bizlere vatan yapan ve canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi ve gazileimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyoruz.
30 ağustos Zafer Bayramımız Kutlu olsun

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 20 Temmuz 1922’deki oturumunda kendisine dördüncü kez olmak üzere Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Atatürk, taarruz kararını Haziran ayında almış ve hazırlıkları gizli olarak yürütmüştü.

Ağustos’un 26’sını 27’sine bağlayan gece Afyon’da Büyük Taarruz  başladı, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin Mustafa Kemal Paşa’nın bizzat idare ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştı.

Atatürk’ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz’un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir’e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştur.

İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. İlk kez 1924 yılında Afyon’da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye’de 1926’dan beri Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.

LASTİK MAGAZİN
 
- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here