İngiliz Lastik Şirketi ENSO’nun Earthshot Ödülü Finalisti Oldu

0
600

Londra merkezli uzman Elektrikli Araç (EV) lastik teknolojisi şirketi ENSO, prestijli çevre ödülü The Earthshot Ödülü’nün 15 küresel finalistinden biri olarak seçildi. 

Prens William tarafından 2020 yılında başlatılan Earthshot Ödülü, gezegenimizi korumak ve onarmak için dünyanın en yenilikçi iklim ve çevre çözümlerini keşfetmeyi ve ölçeklendirmeye yardımcı olmayı amaçlıyor.

Lastikler dünyada en yaygın kullanılan ürünlerden biri olmasına rağmen çevreye yönelik önemli ve gözden kaçan bir sorunu temsil ediyor. Elektrikli araçlar da dahil olmak üzere dünya çapında 1,5 milyar aracın tamamı aşınan ve zararlı partikül madde üreten lastiklerle çalışıyorken, lastik kirliliği sorununun ele alınması iklim değişikliğiyle mücadelede kritik önem taşıyor. Lastikler dünya çapında her yıl altı milyon ton kirlilik ve tüm egzoz borularının toplamından daha fazla havadaki partikül madde yayıyor.

ENSO, EV’ler için zararlı lastik kirliliğini azaltan, aynı zamanda dayanıklılığı, performansı artıran ve tüketiciler için uygun maliyetli bir ürün sağlayan lastikler geliştiriyor. Titiz bir seçim sürecinin ardından bilim, koruma, inovasyon, yatırım, ekonomi, politika ve aktivizm konularında uzman danışmanlardan oluşan bir panel, 1.100’den fazla aday arasından ENSO’yu seçti.

ENSO Kurucusu ve CEO’su Gunnlaugur Erlendsson şu yorumu yaptı:  Lastikler ve lastiklerin havamızı nasıl kirlettiği hakkında acilen konuşmamız gerekiyor. Lastik kirliliği, elektrikli araçlar da dahil olmak üzere tüm araçlar için acil bir sorundur; dolayısıyla bir lastiğin sonsuza kadar dayanmasını sağlayamasak da, onların çok daha uzun süre dayanmasını ve çok daha az çevreyi kirletmesini sağlayabiliriz. ENSO’nun teknolojisi, değerleri ve ölçeklenebilir iş modeli, Havamızı Temizlemeye yardımcı olarak hepimiz için daha iyi bir geleceğin yolunu açıyor. Lastiğin dayanıklılığını iki katına çıkararak lastik kirliliğini yarıya indirebiliriz, bu kadar basit. Lastik kirliliğinin etkisini vurguladığınız ve hepimizin biraz daha kolay yaşayıp nefes almasına yardımcı olma çabalarımızı takdir ettiğiniz için Earthshot Ödülü’ne teşekkür ederiz”.

ENSO, düşük emisyonlu lastiklerini herkes için erişilebilir kılmak için teknolojik yeniliği yıkıcı bir iş modeliyle birleştiriyor. Geleneksel lastiklerin aksine ENSO lastikleri, dayanıklılığı artırmak ve partikül kirliliğini azaltmak için hassas bir şekilde kalibre edilmiştir. Transport for London tarafından yürütülen denemelerde ENSO’nun lastikleri, ana rakip ürünlerden daha iyi performans göstererek EV menzilini %10 artırdı ve partikül madde emisyonlarını %35 azalttı.

Küresel otomotiv endüstrisi elektrikli araçlara gerekli geçişi yaptıkça, lastik kirliliğinin azalmayan sorunu, elektrikli araçlara geçişin kanıtlanmış çevresel faydalarını baltalama riski taşıyor. ENSO, devrim niteliğindeki hizmet olarak lastik iş modeli sayesinde partikül emisyonlarını azaltırken ekstraksiyonu ve ham maddelerin işlenmesini azaltmak amacıyla mevcut lastik teknolojisi için daha iyi bir alternatif sunuyor, elektrikli araçların özel ihtiyaçlarına yönelik lastikler tasarlıyor. Satış hacminden ziyade uzun ömürlülüğe odaklanıldı.

Dünyanın tek sertifikalı B Corporation lastik üreticisi olan ENSO’nun ultra enerji verimli lastikleri halihazırda ‘A’ enerji verimliliği derecelerine ulaştı ve şu anda Londra’daki EV taksi ve teslimat filolarının çevresel etkilerini azaltmalarına ve araç menzillerini artırmalarına yardımcı oluyor. Etkisini büyütmek isteyen ENSO, 2026 yılına kadar yılda bir milyonun üzerinde düşük emisyonlu lastik üretmeyi hedefliyor ve gelecek yıl Kuzey Amerika’ya doğru genişliyor.

Bu yılın Ödülünün beş Kazananı, Prens William ve üyeleri arasında şunlar bulunan prestijli Earthshot Ödül Konseyi tarafından seçilecek: Prens William, Majesteleri Kraliçe Rania Al Abdullah, Cate Blanchett, Sir David Attenborough, Ernest Gibson, Hindou Oumarou Ibrahim, Indra Nooyi , Jack Ma, Luisa Neubauer, Naoko Yamazaki, Dr. Ngozi Okonjo-Iweala ve Yao Ming.

Earthshot Ödülü ödül töreni 7 Kasım’da Singapur’da gerçekleşecek. Earthshot Ödülü 2023 Finalistleri hakkında daha fazla bilgi için lütfen www.earthshotprize.org adresini ziyaret edin.

- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here