Yiğit Akü; Akü Kullanımı ve Bakımı Hakkında Tüketicileri Bilgilendiriyor

0
5193

Yiğit Akü; akü kullanımının püf noktalarını ve akü bakımı hakkındaki bilgileri  tüketici ile buluşturuyor.

Akünün performansını etkileyen en önemli faktörler araçların şarj sistemleri yani dinamoları ve çevresel açıdan çok yüksek ( +61 0C ) ve çok düşük sıcaklıklar ( -400C)’ dır. Düşük sıcaklıklarda akülerde direnç artışı, voltaj düşüşü ve elektrolit yoğunluğunun azalması ve buna bağlı voltaj düşüşü gibi durumlar yaşanabilir.

Aküler, sıfırın altındaki sıcaklıklarda yüksek akım sağlamaya devam ederler ancak sıcaklık düştükçe, iç direnci artacağı için akü performansını etkileyecek olan voltaj düşüşleri  gözlemlenebilir. Ayrıca mevsim değişikliklerinde araç üzerinde aydınlatma ve ısıtıcıların kullanım yoğunluğun değişiklik göstermesi akünün çalışma koşullarını zorlaştıran etmenlerdir. Bu nedenle araç bakımlarının tam ve eksiksiz olarak yapılması önemlidir. Kış mevsimine girmeden önce aküyü mutlaka bakım yaptırmak , mevsim değişikliğine hazırlamak akü ömrünün artmasına  katkı sağlayacaktır.

Akü tipine uygun olarak periyodik bakım yapılması gereklidir. Periyodik bakımlar hem aküleri sağlıklı tutmaya hem de kullanıcıların herhangi bir problem ile karşılaşmasını önlemeye yardımcı olur. Genel kontrol, kutup başı temizliği, şarj durumu kontrolü, elektrolitlerin tamamlanması gibi çok temel bir kaç uygulama ile akülerinizi sorunsuz bir şekilde kullanabilir, bu konuda servislerde gerekli uygulamaları kolaylıkla yaptırabilirsiniz

Akülere bakım nasıl yapılır?

  • Bakımlı Tip (MF) akülerin minimum 3 ayda bir maksimum 6 ayda bir yetkili servis noktalarında bakım yaptırılması önerilmektedir.  Bakım esnasında akünün elektrolit seviyesi kontrol edilir ve eksilen seviye tamamlanır.
  • Kişi bakımını kendi yapacak ise aküye sadece “saf su” eklemelidir. Bunun harici kullanılacak her türlü sıvı (şebeke suyu dahil) akünün deşarj ya da aşırı şarj olmasına neden olur.
  • Araç marş basmada zorlanıyor ya da geç çalışıyor ise, akü ömrünü doğrudan etkileyen noktalar olabileceğine dikkat edilmelidir. Ateşleme sistemi, şarj sistemi, yakıt sistemi, alternatör, şarj & marş dinamosu arızası ve ya  kablolarda oluşabilecek dirençler kontrol edilmelidir.

 

  • Bakımsız Tip (SMF) akülerde ise yapılacak tek şey, akü kutup başlarının sıcak su ile kutup başına zarar vermeyecek bir fırça yardımı ile yıkanıp fırçalanarak temizlenmesidir.

 

Her aküye bakım yapmak gerekli mi?

Akü tipleri bakımlı ve bakımsız olarak sınıflandırılmaktadır. Bakımlı akülerde, elektrolit seviyesi, elektrolit özgül ağırlığı ve açık devre gerilimi kontrol edilirken; bakımsız akülerde sadece açık devre gerilimi incelenir. Bakımsız aküler, elektrolit kontrolüne gerek duyulmayacak şekilde tasarlanmıştır. Sonuç olarak, bakım durumu kullanılan akü tipine göre değişiklik gösterir. Mevsim geçişlerinde  akülerin şarj sistemini kontrol ettirmek ve şarj sistemine bağlı oluşan eksik şarj durumu var ise serviste önce şarj sistemlerine bakım yaptırmak, sonrasında ise aküler için şarj takviyesi yaptırmak alınabilecek önlemler arasındadır.

Aküyü verimli kullanmak için genelde neler yapılmalıdır ? 

Öncelikle araç gereksinimlerine uygun akü seçilmelidir. Sonrasında akünün yaz ve kış kontrolleri ile birlikte aracın elektriksel donanımının mutlaka periyodik olarak kontrol edilmesi gereklidir. Ek olarak, araçların elektrik donanımı üzerinde ek yük yaratacak olan uygulamalardan ve modifikasyonlardan mümkün olduğunca kaçınmak akü verimini artıracaktır.

Yiğit Akü ulaşmış olduğu teknoloji seviyesi sayesinde kullanıcılara bakım gerektirmeyen aküler ile konfor ve performansı bir arada sunmaktadır. Akü kullanıcılarımızın alacağı birkaç küçük basit önlem ile tüm mevsimleri sorunsuz geçirmeleri mümkündür. Yiğit akü kullanan bir araç için akü bakımından ziyade araç bakımlarını yaptırmaları çok daha önemlidir.

LastikMagazin_Yiğit Akü

Akü kutup başlarının oksitlenmesine karşı temizlik yapın, temizlik sonrası kutup başlarına uygulayacağını az bir miktar gres veya vazelin oksitlenmeye karşı mükemmel bir önlem olacaktır.

Şarj problemleri yaşamamak üzere araçlarınızın şarj cihazlarını yani dinamolarını ve buna bağlı tesisatı kontrol ettirin, yağ seviyenizin ve kalitenizin uygun olduğundan, ısıtma bujilerinizin verimli ve düzgün çalıştığından emin olun Unutmayın ki değişen hava şartları araç performansınızı  da değiştirecektir ve akünüzün çalışmasını zorlaştırabilecektir.

Hava şartlarına bağlı olarak aracınızı 15-20 günden fazla kullanmazsanız aracınız çalıştırarak 20-30 dakika rölantide şarj olmasını sağlayın veya akü kutup başlarını sökerek önlem alınmalıdır.    

Bakım gerektirmeyen tip aküler için neler önerilebilir? Göstergelere bakmak yeterli mi?   

Bakım gerektirmeyen akülerde, tüm bileşenler yüksek performans verecek ve bakım gerektirmeyecek şekilde tasarlanır. Genel olarak, bu tip akülerde indikatörden ulaşılan akü durum bilgisi kullanıcıyı yönlendirmek açısından yeterli olacaktır.

 

Akü montajında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

  • Bilinenin aksine yüksek ısı aküye aşırı soğuktan daha fazla zarar verir. Sıra dışı hava şartlarına karşı en iyi koruma akünüzü tam şarjlı şekilde muhafaza etmektir.
  • Ayrıca terminalleri ( artı / eksi kutup başlarını ) oksitlenmeye ve gevşemeye karşı periyodik olarak kontrol etmek, ve soğuk havalarda, özellikle geceleri arabanızı kapalı bir garajda saklamak, akünüzden uzun süreyle maksimum performans almanızı sağlar.
  • Akülerde en çok vibrasyonun yol açtığı arızalar ile karşılaşılmaktadır. Akünün sarsıntıya izin vermeyecek şekilde monte edilmiş olmasına ve bağlantılarının sıkılığına özellikle dikkat edilmelidir. Ülkemizde görülen aşırı sıcaklar, aşırı soğuklar ve yollarımızın durumuna karşı Yiğit Akü’nün geliştirdiği plaka dizaynı ve özel katkılı alaşım çok daha iyi performans sağlamaktadır.

Kullanılmış akülerin; kulaktan dolma bilgilerle; tekrar kullanım amacı ile ısıtılması ve / veya başkaca yöntemlerle canlandırılmaya, kuvvetlendirilmeye çalışılması; sızıntıya, patlamaya veya yanmaya sebep olabilir. Hem aracınıza hem de daha önemlisi size zarar verebileceğinden kesinlikle tavsiye edilmez.

Not: Not: Akü bağlantı kabloları gevşek bırakılır ise ark oluşturarak akünün patlamasına neden olabilir. Bağlantı kabloları çok sıkılır ise kutup başının kopmasına ya da kutup başı dip plastiğini açılarak asit sızıntısına neden olabilir.

Not: Elektronik beyinli araçlarda akünün çıkarılışı, araçta kullanılan elektronik cihazların hafıza kaybına sebep olabilir. Bu nedenle, akü sökülmeden önce ikinci bir akü veya özel bir cihaz yardımı ile enerji kesilmesi önlenmelidir.

 

- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here