İstanbul’da bu hafta sonu adeta Formula 1TM rüzgarı esti. Intercity İstanbul Park’ın 8-10 Ekim tarihlerinde ev sahipliği yaptığı Formula 1TM Rolex Turkish Grand Prix 2021 etkinliğine 3 gün boyunca toplam 190 bin kişi katıldı. Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, geçen senenin ardından bu sene de yarışı kusursuz bir şekilde tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
Dünyada motor sporları organizasyonlarının en büyüğü ve en prestijlisi olarak gösterilen Formula 1TM, geçen sezonun ardından bu sene bir kez daha Intercity İstanbul Park’ta gerçekleşti. T.C. Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde, Intercity’nin tekrar Türkiye’ye getirdiği Formula 1TM Rolex Turkish Grand Prix 2021’in tüm Türkiye’de ve dünyada büyük heyecan ve ilgi yarattığını söyleyen Vural Ak, “Bu dev organizasyonu Türkiye ve İstanbul’a kazandırmak için büyük çaba harcadık ve sonucunda gördüğümüz tablo bizleri çok mutlu etti. Pilotların ve tüm dünyadaki motor sporları tutkunlarının çok sevdiği yarış pistimiz ve İstanbul, tüm dünya medyasında büyük yer buldu. Uzun zamandır İstanbul’un ihtiyacı olan bu tanıtımla yeniden milyonların gözü İstanbul’a çevrildi. Pandemi koşulları sebebiyle yarı kapasiteli olarak satışa sunduğumuz biletler büyük ilgi gördü ve 3 gün boyunca toplam 190 bin kişi Intercity İstanbul Park’a akın etti.”
RAKAMLARLA FORMULA 1 TURKISH GRAND PRIX 2021
- Formula 1TMDünya Şampiyonası’nın 16. ayağı Türkiye Grand Prix’i, 5,3 kilometrelik Intercity İstanbul Park Pisti’nde gerçekleştirildi.
- Toplam 190 bin kişi yarışları canlı olarak izledi.
- Tüm dünyadan yaklaşık 2 milyar kişi yarışları televizyondan izledi.
- Lewis Hamilton, 2005 yılında Kolombiyalı Juan Pablo Montoya’ya ait 1.24.770’lik yarış turu rekorunu, 22.868’ekadar çekerek geride bıraktı.
- İstanbul Park’ta 1.24’ün altına inen ilk isim olan Hamilton, 1.23’ün altına inen ilk pilot olmayı da başardı.
.. / ..
FORMULA 1 ROLEX TÜRKİYE GRAND PRIX 2021 SONUCU GEÇİŞ LASTİKLERİYLE ISLAK VE NEMLİ KOŞULLARDA ÜSTÜN PERFORMANS SUNDU
Mercedes pilotu Valtteri Bottas, birinci sırada başladığı Türkiye Grand Prix’sini iki set Cinturato Yeşil Geçiş lastiği ve tek pit stop stratejisiyle kazandı. Hemen hemen tüm pilotlar da aynı stratejiyi uyguladı. Bottas, yarışın bitmesine 11 tur kala liderliği Leclerc’den aldı ve birinci oldu. Leclerc çok daha uzun süre başladığı lastikleri kullandı.
- Pilotların pek çoğu başlangıçtan bitişe kadar değişkenlik gösteren ıslak ve nemli pistte uzun turlar ilk lastiklerini kullandı. Mercedes pilotu Lewis Hamilton 50 turun ardından ikinci geçiş lastiği seti için pite girdi ve sonuç olarak 11. sırada başladığı yarışı beşincilikle bitirdi (sıralamalarda en hızlı zamanı yapmıştı). Alpine pilotu Esteban Ocon, lastik değiştirmek için pite girmedi ve sadece bir set geçiş lastiğiyle yarışı 10. sırada tamamladı.
- Bir pit stop ve iki set geçiş lastiğiyle 19. sırada başladığı yarışta 11 sıra sıçrama yaparak sekizinci olan (motor değiştirme cezasının ardından) Ferrari pilotu Carlos Sainz, günün pilotu seçildi.
- Gün boyu hava serindi ve yarış boyunca aralıklı yağmur görüldü. Yarışın sonunda hava 17 derece, pistte ise 19 derece idi.
KULLANILAN LASTİKLERİN PERFORMANSI
- GEÇİŞ LASTİĞİ (INTERMEDIATE): Yarış boyunca her pilotun kullandığı bu lastiği Ocon baştan sona değiştirmedi. Bu hamurla başlayıp 35 – 50 tur kullanan pilotlar oldu. Hamur, hem kavrama hem de performans açısından değişen karışık koşullara son derece başarıyla adapte olabildiğini kanıtladı.
- ORTA SERT (MEDIUM C3): Bu lastiği sadece Vettel yarışın bitmesine 20 tur kala yalnızca bir tur kullandı. Ancak pistte kurumaya başlayan bölümler olsa da zemin genel olarak bu lastik için fazla ıslaktı.
MARIO ISOLA – F1 VE OTOMOBİL YARIŞLARI DİREKTÖRÜ
“Cumartesi günü serbest antrenman sırasındaki yağmurun ardından hava bugün yarışın başından sonuna kadar yağışlıydı. Ancak tam ıslak lastiklerin kullanılmasını gerektirecek kadar şiddetli yağmur yağmadı. Bu nedenle, değişken ıslak zemine uygunluğunu kanıtlayan geçiş lastikleri için mükemmel bir ortam vardı. Yarışın son turlarında lastik değiştiren pilotların karşılaştığı biraz daha kuru pist, biraz daha fazla tanelenmeye yol açtı. Daha erken turlarda pite girenler ise pistin daha ıslak olması sayesinde tanelenmeyi sınırlayabildiler. Bu da aralıklı yağış koşullarında önemli bir avantaj sağladı. Bottas, bir pit stop ve iki set geçiş lastiğiyle zorlu koşullar altında mükemmel stratejiyi uyguladı. Bazı pilotlar ise pit stoplarını ertelediler. Bunun bir nedeni, pistin yarış bitmeden ne kadar kuruyacağının belli olmaması ve hatta son turlarda slick lastiklere imkan verme olasılığıydı. Yarışın tamamının geçiş lastikleriyle koşulması bizim tavsiye edeceğimiz bir şey değildi. Öyle ki, bazı takımları bunu yapmanın potansiyel riskleri konusunda uyardık. Bununla birlikte, geçiş lastikleri burada çok güçlü performans sergiledi ve 58 tur boyunca kaygan koşullara rağmen tek bir pilot yarış dışı kalmadı.”
.. / ..
FORMULA 1’İN YENİDEN TÜRKİYE’YE DÖNDÜĞÜ YARIŞ İÇİN BİR KADEME DAHA YUMUŞAK LASTİKLER ÖNERİLDİ
LASTİKLERİ SEÇME NEDENLERİMİZ
- Bu yıl Singapur’un yerine takvime eklenen Türkiye Grand Prix için serinin ortasından üç lastik önerildi: P Zero Beyaz sert için C2, P Zero Sarı orta için C3 ve P Zero Kırmızı yumuşak için C4. Bu hamurlar, dokuz senelik aradan sonra geçen yıl Kasım ayında gerçekleştirilen Türkiye Grand Prix için önerilen lastiklere göre bir kademe daha yumuşak.
- Bir kademe daha yumuşak lastikleri seçme kararı, geçen yıl toplanan veriler esas alınarak verildi. Bu veriler, pistte ortalama düzeyde aşınma ve düşük kavrama olduğunu, sonuç olarak da hızla evrim geçiren pist yüzeyinin aşırı kaygan hale geldiğini gösterdi.
- Pist, geçen yıl Türkiye Grand Prix’sinin hemen öncesinde tekrar asfaltlanmıştı. O zamandan beri bir miktar olgunlaştığı tahmin edilen asfalt, yüksek basınçlı su kullanılarak tamamen temizlendi. Dolayısıyla, pilotların bu yıl daha yumuşak hamurlar, daha pürüzlü asfalt yüzey ve geçen sezona kıyasla daha yüksek hava sıcaklığı gibi faktörler sayesinde daha güçlü kavrama avantajına sahip olması beklenebilir.
PİST ÖZELLİKLERİ
- İstanbul Park’ın en ünlü dönemeci olan 8. Viraj, Formula 1’in de en harika virajları arasında sayılıyor. 640 metrelik mesafesiyle (toplam turun %12’si) çok uzun olan ve yüksek hızda alınan bu virajın tepe noktaları otomobillere ve lastiklere 5g’yi aşan kuvvetler yüklüyor.
- Sonuç olarak, Türkiye lastikler için zor bir pist. Lastiklerden çok fazla kuvvet aktarılıyor. Dolayısıyla da otomobiller lastikleri yere doğru itmek için yüksek ‘downforce’ ile çalışıyor.
- Diğer pek çok viraj da lastiklere kayda değer kuvvet yüklüyor. 1. Viraja yaklaşılırken yokuşu tırmanmaya başlamadan önce ciddi bir eğim yer alıyor. Arka düzlükteki yukarı eğimli hafif dönüş, Spa’daki Eau Rouge’dan alınan ilhamla “faux rouge” olarak da biliniyor. Pistin genel yerleşim düzeni, bulunduğu bölgenin doğal iniş çıkışlarından bolca yararlanıyor.
- Türkiye Grand Prix’sinin 2020 yarışından bir ay önce koşulacak olması nedeniyle hava durumu soru işareti olmaya devam ediyor. Geçen yıl özellikle sıralamalarda yağmurun hakimiyeti söz konusuydu. En yumuşak C4 hamurun İstanbul’da henüz hiç kullanılmadığı da düşünüldüğünde takımların elinde yeterince lastik verisi bulunmuyor.
- Geçen yıl Lewis Hamilton, sekiz tur Cinturato Mavi tam ıslak lastik, 50 tur Cinturato Yeşil orta lastik kullanıp bir pit stop stratejisiyle yarışı kazanmıştı. Ayrıca, yedinci kez şampiyon olarak rekoru egale etmişti. Hamilton dahil sadece dört pilot tek pit stopu tercih ederken çoğunluk iki pit stop yapmıştı.
Dünyanın en hızlı 20 pilotunun kıyasıya mücadele edeceği organizasyonda artık pek çok detay belli olurken, gözler yarışı kazanacak olan pilota verilecek özel kupaya çevrildi.
PİSTİN MEŞHUR 8.VİRAJI KUPAYA İLHAM VERDİ
Intercity İstanbul Park tarafından özel olarak tasarlatılan şampiyonluk kupası, tüm pilotların en çok zorlandıkları meşhur 8. virajdan ilham alıyor. Intercity İstanbul Park yarış pistinin tüm dünyaya nam salan meşhur 8.virajına atıfta bulunarak “Magic 8” temasının işlendiği kupa, Türk kültüründen esintiler taşıyor. Formula 1TM kupasının en üst bölümünde ise bayrağımızdan esinlenilen ay ve yıldız figürleri bulunuyor.
Isobar Türkiye ekibince tasarlanıp, Aslan Ruso tarafından üretilen kupa, geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de şıklığı ve tasarım temasıyla adından söz ettireceğe benziyor. 5 kilo ağırlığındaki kupa, 50 cm yüksekliğe sahip. Ay ve yıldız figürlerimizin ön plana çıktığı kupa, kaidesinde yer alan Türk motifleriyle de dikkat çekiyor. Metalik gri ve bronz rengindeki kupayı kimin kaldıracağı sorusu ise tüm dünyanın gözü önünde, 10 Ekim’de Intercity İstanbul Park’ta cevabını bulacak.
../…
Yarışı 100 bin kişi canlı izleyecek, Türkiye’ye getirisi 100 Milyon dolardan fazla olacak
Intercity İstanbul Park’ın Formula 1TM için 100 bin kişiyi ağırlayacağını söyleyen Vural Ak, “100 bin kişiyi en üst seviye tedbirleri uygulayarak ağırlayacağız. Yarışa özellikle İngiltere’nin Türkiye’yi kırmızı listeden çıkarmasıyla birlikte yurt dışından çok büyük bir ilgi var. Ülkemizin tanıtımı ve prestiji için paha biçilmez bir fırsat olan bu etkinlikle beraber aynı zamanda ülkemize 100 Milyon dolardan fazla ekonomik katkı sağlamayı da bekliyoruz. T.C. Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde ve yönetiminde yürüttüğümüz bu dev organizasyonu, ilgili kamu kurumlarımızın da desteğiyle çok başarılı bir şekilde tamamlayacağımıza inanıyorum.”
Tüm dünyadan 500 milyon kişi yarışları izliyor
- Formula 1 yarışlarına 5 ayrı kıtadan ülkeler ev sahipliği yapıyor.
- Yıllık yaklaşık 2 milyar global TV izleyicisi bulunuyor
- Organizasyon 500 milyon tekil izleyiciye sahip
- Formula 1 ekosistemindeki markalar; Fortune 500 sıralamasında 40 marka, Forbes Top 100 sıralamasında 11 marka yer alıyor
- 200 ülkede ve 250+ kanalda yayınlanıyor
- Toplam 10 takım yarışlarda mücadele ediyor
- Intercity İstanbul Park’ta yarışı canlı olarak 100 bin kişi takip edecek.
Rakamlarla Intercity İstanbul Park
- Intercity İstanbul Park, Tuzla ilçesinde 2.215.000 metrekare alana kurulu.
- Pistin mimarı Hermann Tilke, pisti 5.338 km uzunluğunda, 14 – 21.5 metre genişliğinde ve saat yönünün tersine koşulacak şekilde tasarladı.
- Pistteki viraj sayısı sağ 6, sol 8 olmak üzere toplam 14 adet. İnişli – çıkışlı bir yapıya sahip olan pistteki en yüksek boyuna eğim %8.145’tir.
- Intercity İstanbul Park, saat yönünün tersi istikamette işleyen yapısı, 40 metreyi bulan yükseklik farkı ve zorlu pist şekli ile dünyada yarışmacıların en sevdiği ilk 3 pistten biri olarak gösterilmektedir.
- 4 virajın birleşiminden oluşan 8. viraj, şimdiden dünyanın efsane pist virajları arasında kendine yer buluyor.
Intercity İstanbul Park’ın Teknik Özellikleri
- Pist Uzunluğu 5.338 m
- Pist Genişliği 14 – 21.5 m
- Çevre Yolu Uzunluğu 5.482 m
- İç Yolların Toplam Uzunluğu 5.482 m
- En Keskin Virajın Yarıçapı 15 m
- Pistteki En Uzun Düzlük Uzunluğu 720 m
- Start-Finish Düzlüğü Uzunluğu 655.5 m
- Pistteki Toplam Sağ Viraj Sayısı 6 adet
- Pistteki Toplam Sol Viraj Sayısı 8 adet
- Pistteki Toplam Viraj Sayısı 14 adet
- Pistteki Toplam Düzlük Sayısı 4 adet
- Pistteki En Yüksek Boyuna Eğim %8.145
- Alt Geçit Sayısı 4 adet
- Üst Geçit Sayısı 3 adet