GOODYEAR, L.Martin ve G.Motors’un Ay Yüzeyindeki Mobilite Çalışmalarına Katılıyor

0
1261

Goodyear, kraterlerle dolu Ay yüzeyine uygun, Dünyanın altıda biri kadar yerçekimi olan ve çetin hava koşullarında kullanıma uygun araç lastikleri geliştiriyor.

The Goodyear Tire & Rubber Company, NASA’nın 53 yıl önce bugün Ay’a iniş yapan Apollo 11 görevini de içeren Apollo programı için ürün desteği sağlamıştı. Bu geleneği sürdürmeyi amaçlayan şirket, Lockheed Martin ve General Motors’un Ay mobilite aracı projesine katılarak çalışmalarını Ay araçlarının lastikleri üzerinde yoğunlaştıracak.

Goodyear, Apollo görevinden bu yana NASA ile iş birliği içinde kalarak Ay araçları için lastik tasarımları konusunda inovasyonlarını sürdürüyor. Şirket, Ay yüzeyindeki görev için en önemli ekipmanlardan biri olan lastikler konusunda önemli ölçüde uzmanlık sağlayacak. 

 

Goodyear Küresel Operasyonlar Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Teknoloji Baş Sorumlusu Chris Helsel, bu konuda şunları söyledi: “Ay’ın son derece zorlu çalışma ortamına uygun lastik üretirken öğrendiğimiz her tecrübe, Dünya’da daha iyi havasız lastik üretmemize ve geliştirmemize yardımcı olacak. Böylece, mobiliteyi her yerde sağlama hedefimize bir adım daha yaklaşmış olacağız. En az bunun kadar önemli diğer bir konu da keşif ve mobilite konusunda dev adımlar atabilen bu iki prestijli şirketle birlikte tarih yazma onurunu yaşamamız olacak.”  

Apollo Ay araçları, iniş yapacağı noktanın 8 km çevresi içerisinde yalnızca birkaç günlük süreyle kullanılmak için özel olarak geliştirildi. Goodyear’ın geliştireceği lastikler, uzun yıllar kullanıma izin verecek ve -155°C’ye ulaşan gece, 120°C’ye ulaşan gündüz sıcaklıkları gibi zorlu koşullarda tam performans göstermek için performansları artırılacak.

Şirketler, projeyi geliştirmek için tüm uzmanlıklarını ve gelişmiş sanal testleri uygulamaya şimdiden başladılar. Bu kapsamda Ay toprağı test ortamında lastik testleri de yürütülüyor. General Motors’un geliştirdiği GMC Hummer EV kamyonet ve Chevrolet Corvette gibi araçlar, mühendislere Ay yüzeyi aracının ve gelişmiş lastiklerinin Ay yüzeyinde nasıl çalışacağı konusunda iç görü sağlayacak.

 

- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here