Dünyanın en büyük lastik üreticisi Michelin ve General Motors, sürdürülebilir hareketlilik için yeni bir teknolojiyle sürücülerin karşısına çıkıyor. Binek otomobiller için tasarlanan havasız lastik teknolojisi MICHELIN Uptis ile inik ya da patlak lastik tehlikesi ortadan kalkmış olacak.
Dünya çapında yaklaşık 200 milyon lastik her yıl patlama, yol risklerinden kaynaklanan hasarlar veya dengesiz yıpranmaya yol açan uygunsuz hava basıncı sonucunda erkenden hurdaya çıkıyor. Dünyanın en büyük lastik üreticisi Michelin, General Motors ile birlikte geliştirdiği havasız lastik teknolojisi Uptis ile bu sorunu ortadan kaldırıyor.
Çevre dostu lastik teknolojileri geliştirerek doğayı koruyan Michelin, Uptis ile inik ya da patlak lastik tehlikesini ortadan kaldırıyor. Böylelikle lastik yenileme veya yedek lastik üretimi için hammadde kullanımının azalmasını sağlayarak, çevresel tasarruf sağlıyor. Aynı zamanda sürücülerin yolda kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlayan Michelin, binek araç filoları için inik lastiklerden kaynaklanan arıza sürelerini en aza indiriyor ve bakım seviyesini neredeyse yok seviyeye indirerek verimliliği artırıyor.
Otomotiv endüstrisi geleceğe hazırlanıyor
Michelin Grubu Genel Müdürü Florent Menegaux konuya ilişkin olarak, “Uptis, Michelin’in sürdürülebilir hareketliliğin geleceği vizyonunun tamamen ulaşılabilir bir rüya olduğunu ortaya koymaktadır. Mobiliteyi geliştirme konusunda aynı hedeflere sahip stratejik ortaklarla çalışarak yarına bugünden ulaşabiliriz” diye konuştu.
MICHELIN Uptis, 2017 Movin’On Zirvesi’nde, Michelin’in sürdürülebilir hareketlilik araştırma ve geliştirme stratejisinin bir örneği olarak sunulan Michelin’in VISION konseptine ulaşmak yönünde büyük bir adım niteliği taşıyor. VISION; havasız, bağlantılı, 3 boyutlu yazıcılarla üretilen ve yüzde 100 sürdürülebilir olmak üzere dört temel inovasyon temelini barındırıyor. Movin’On Zirvesinde Uptis’i tanıtan Michelin Grubu Araştırma ve Geliştirme Başkan Yardımcısı Eric Vinesse, şöyle konuştu: “Uptis Prototipi, Michelin’in hem yüksek teknolojili malzemelerdeki ustalığı hem de bir inovasyon haritası olarak bizim Vision konseptimizi onaylayan GM ile yakın işbirliği içinde yürüttüğü geliştirme yaklaşımı açısından inovasyon kapasitesini göstermektedir. Uptis, Michelin’in geleceğin hareketliliği vizyonu yönünde ilerlemeyi temsil ediyor ve herkes için daha iyi bir sürdürülebilir hareketlilik taahhüdümüzü gözler önüne seriyor.’’
MICHELIN Uptis, bugünün binek araçları için tasarlanırken, yeni hareketlilik biçimlerine de uyum sağlıyor. Sürücüsüz, tamamen elektrikli, paylaşımlı hizmet veren veya diğer uygulamalara hizmet eden, yarının araçları ve filoları, faaliyet kapasitelerini en yükseğe çıkarmak için sıfıra yakın bakım özelliğine sahip lastikler talep edecekler. Uptis, mimari ve kompozit malzemeler açısından sahip olduğu yeniliklerle, karayolu hızlarında otomobilin ağırlığını kaldırabilme potansiyelini taşıyor. Bu inovasyonlar hep birlikte, aracın yükünü sıkıştırılmış havayla destekleme mecburiyetini ortadan kaldırıyor ve çevresel tasarruf sağlıyor.
Araştırma için imzalar atıldı
Daha güvenli ve sürdürülebilir mobil yaşam çözümleri sunma şeklindeki ortak taahhütlerini Uptis ile ortaya koyan Michelin ve General Motors ayrıca, 2024 yılı itibarıyla GM’nin otomobil modellerini Uptis ile tanıştırma hedefiyle şirketlerin Uptis Prototipini onaylaması için ortak bir araştırma anlaşması imzaladıklarını duyurdu. Michelin ve GM, Chevrolet Bolt EV gibi otomobillerle başlayarak Uptis Prototipini test ediyor. Şirketler bu yıl içinde, ABD Michigan’da Bolt EV otomobillerden oluşan bir test filosu üzerinde Uptis’in gerçek dünya testine başlayacak.