THE TIRE COLOGNE 2024 – Trendler ve Yeni Ürünler

0
988
Circular Economy

4 – 6 Haziran 2024 tarihleri arasında THE TIRE COLOGNE, lastik ve jant sektörünün en önemli trendlerini sunuyor. Uluslararası lastik endüstrisi bir kez daha yeni ürünlerini Köln sergi salonlarında sergileyecek.

Lastik tasarımı, geri dönüşüm, döngüsel ekonomi, dijitalleşme veya malzeme yenilikleri olsun önde gelen küresel ticaret fuarı, tüm dünyadan ünlü katılımcılarla ve zengin bir programla geleceğin endüstri temalarını aydınlatıyor. Lastik tasarımında hangi yeni gereksinimler var ? Daha verimli ve performanslı modeller yollara nasıl çıkarılabilir ? Eski lastiklerin kullanılmasına yönelik ne gibi yeni çözümler var ? Lastik ticareti gelecekte rekabetçi olmaya nasıl hazırlanabilir ? Mevcut pazar gelişmelerine bir bakış, özellikle heyecan verici yeni ürünlerin nerede beklenebileceğini göstermektedir.

Daha fazla kavrama: tasarım performansı artırır

Hareketlilik gereksinimlerini karşılamak amacıyla lastiklerin tasarımı ve malzemesi sürekli olarak optimize edilmektedir. Yeni modeller yalnızca en yüksek performansı sunmakla kalmamalı, aynı zamanda mümkün olduğunca dayanıklı ve kirletici maddelerden arındırılmış olmalıdır. Bu nedenle, örneğin Avrupa Birliği, kirlilikle ilgili mevcut Euro 7 standardında lastik aşınması için yeni sınır değerler ve dayanıklılık gereklilikleri tanımlıyor. Yenilikçi basamaklar yuvarlanma direncini azaltır ve gereksiz aşınmayı önler. Yeni geliştirilen sentetik kauçuk türleri lastiğin yolla daha fazla bütünleşmesini sağlar. Yuvarlanma direncinin, ağırlığın ve gürültü seviyelerinin azaltılması, özellikle elektrikli otomobiller için belirleyici bir rol oynuyor; bu da elektrik tasarrufu sağlıyor ve menzili artırıyor. SUV’lar ve spor otomobiller için dört mevsim lastikler veya motosikletler ve bisikletler için güvenli sürüşü konfor ve sportiflik ile birleştiren çok yönlü modeller aynı zamanda kavrama konusunda da yeni standartlar belirliyor.

Hassas sensörler: daha iyi performans için kontrol sistemleri

Yolda daha fazla verimlilik elde etmek için bir başka olasılık da lastik basıncını ölçen sensör tabanlı kontrol sistemleridir. Binek araçlarda bu tür sistemler bir süredir temel donanım olarak kullanılıyor ancak gelecekte ticari araçlar için de standart hale gelmesi bekleniyor. Kamyonlara veya otobüslere yönelik yeni sistemler, karmaşık görevleri yerine getirir ve aynı zamanda römorklar için de işlev görür. Her boyuttaki filo için uygun yazılım çözümleri mevcuttur ve bireysel araçları ve genel performansı optimize etmek için lastiklerin sürekli test edilmesini ve değerlendirilmesini garanti eder. Dijital kontrol teknolojisi aynı zamanda tasarım aşamasında lastiklerin performansının artırılmasına da yardımcı oluyor. Yeni yüksek hızlı sensörler, lastik testi sırasında gerçek koşullardaki yatak basıncı gibi hassas veriler sağlar.

Ağa bağlı veriler: yapay zeka sayesinde daha fazla hassasiyet

Sanal simülasyonlar ayrıca lastik davranışının analiz edilmesine ve iyileştirilmesine de yardımcı olur. Dijitalleşme aslında lastik endüstrisinin geleceği için önemli bir itici güç sağlayıcıdır. Üretim süreçlerinin daha fazla otomasyonuna ek olarak yapay zeka algoritmaları ve makine öğrenimi, lastik ve jantların daha verimli ve hassas üretimine katkıda bulunuyor. Farklı veritabanlarına sahip yedek parça pazarında verimliliği artırmak ve dolayısıyla zaman tasarrufuna katkıda bulunmak amacıyla yapay zeka kullanımından faydalanılabilir. Yapay zeka, müşterilerin özel tercihlerine ve ihtiyaçlarına yönelik olması açısından lastik tavsiyelerinin belirlenmesi amacıyla ticarette de kullanılabilir.

Her yönüyle daha iyi: Lastik geri dönüşümü daha verimli hale geliyor

2023 yılında dünya çapında bir milyardan fazla motorlu araç tescil edildi. Bu nedenle sürdürülebilir üretim ve geri dönüşüm süreçleri lastik endüstrisinin odak konularından biri. Sektör halihazırda eski lastiklerin imhası, yeniden kaplanması ve geri dönüştürülmesi için akıllı konseptler üzerinde çalışıyor. Bu arada araştırmalarla birlikte geliştirilen teknolojiler, tüm tedarik zinciri boyunca geri dönüşümü mümkün kılıyor. Kauçuk ve çeşitli plastikler yeni termoliz sistemleriyle verimli bir şekilde geri dönüştürülebilir. Eski PET şişelerden elde edilen polyester veya tarımdan kaynaklanan atık ürünler gibi geri dönüştürülmüş ürünler, eski lastik malzemesinin giderek artan bir kısmını oluşturuyor. Yeni modeller zaten bazen ağırlıklı olarak geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşuyor. Sürdürülebilir lastik bileşenlerinin yarışlarda entegrasyonu da hızlandırılıyor.

Yeni ivme: döngüsel ekonomiye doğru

Eski lastiklerin başarılı bir şekilde geri dönüştürülmesi döngüsel ekonomi yönünde önemli bir adımdır. Tam bir üretim döngüsü için kauçuk, plastik veya çelik gibi ayrı ayrı bileşenlerin ayrılması ve hazırlanması gerekir. Bu amaçla piroliz gibi kimyasal geri dönüşüm yöntemleri günümüzde daha da geliştirilmektedir. Çelik tel çıkarılır, lastikler birkaç aşamada parçalanır ve kauçuk granülleri bir reaktörde buharlaştırılır, böylece geri kalan bileşenler bir kez daha hammadde olarak kullanılabilir. Cleantech şirketleri piroliz ve damıtma işlemlerini birleştirme üzerinde çalışıyor.

- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here