Yeni Porsche Taycan’da ISCC PLUS Sertifikasına Sahip İlk Hankook EV Lastiği

0
514

Hankook serisi üretim lastiğine yönelik ilk ISCC PLUS sertifikası, Hankook’un sürdürülebilirlik stratejisini onaylıyor. Yüzde 45 sürdürülebilir hammaddelerden üretilen yeni iON evo tamamen elektrikli Porsche Taycan için orijinal ekipman oldu.

Küresel lider lastik şirketi Hankook Tire & Technology (Hankook Tire), iON evo ile ISCC PLUS sertifikasına (ISCC = Uluslararası Sürdürülebilirlik ve Karbon Sertifikasyonu)1 sahip ilk EV yaz lastiğini sunuyor. Yeni lastik, 2023’ten bu yana yalnızca ABB FIA Formula E Dünya Şampiyonası’nda yarışan araçlarda kullanılan ve yüzde 45 oranında sürdürülebilir hammaddelerden oluşan Hankook iON Race lastiğinden türetiliyor. Yeni iON evo, güncellenmiş Porsche Taycan elektrikli spor otomobilinin orijinal ekipmanıdır. Premium araç üreticisinin orijinal ekipman yelpazesinde bu prestijli sertifikaya sahip ilk lastiktir.

Hankook Başkan Yardımcısı ve Avrupa Teknik Merkezi Başkanı Klaus Krause, “ISCC PLUS sertifikalı iON evo, gerçekten daha sürdürülebilir lastikler üretme tutkumuzun doruk noktasını temsil ediyor” diyor. “iON evo’nun üretildiği Macaristan’daki Avrupa üretim tesisimizin dünya çapında imrenilen ISCC PLUS sertifikasını alan ikinci Hankook tesisi olmasından da büyük gurur duyuyoruz. Porsche’nin yeni Taycan için orijinal ekipman olarak iON evo’yu seçmesi elbette bizim için büyük bir güven oyu. Motor sporlarında kanıtlanmış teknolojilerimiz sayesinde, Hankook lastiği, artırılmış sürdürülebilirliği ve optimize edilmiş yuvarlanma direnciyle, yüksek performanslı elektrikli spor otomobilin menzilinin arttırılmasına önemli bir katkı sağlıyor” diyor Krause.

Yenilenebilir ve geri dönüştürülmüş malzemeler
Yüzde 45’lik yüksek sürdürülebilir malzeme içeriğine rağmen, Hankook’taki geliştiriciler lastik güvenliği ve performansından ödün vermeden iON evo’nun sürdürülebilirliğini artırmayı başardılar. Mühendisler, geleneksel lastik bileşenlerinin gücü, esnekliği ve dayanıklılığıyla eşleşen yenilenebilir ve geri dönüştürülmüş malzemeler kullandı. Bunlar arasında tahıl atıklarından elde edilen biyo bazlı silika, plastik atıklardan geri dönüştürülmüş PET tekstil kordu, biyo-dairesel hammaddelerden biyo-dairesel sentetik kauçuk, kullanılmış lastiklerden geri dönüştürülmüş karbon siyahı ve hatta doğal reçine yer alıyor. Lastiğin geliştirilmesinden sorumlu Hankook ekibi aynı zamanda yüksek oranda sürdürülebilir malzeme içeren bir yarış lastiği olan iON Race’in kullanıldığı Formula E’den elde edilen bilgilerden de yararlanmayı başardı.

iON evo yeni Porsche Taycan’da
Yan duvarında ISCC PLUS logosu bulunan yeni iON evo, 245/40 R21Y XL (FA) ve 285/35 R21Y XL (RA) boyutlarında Porsche Taycan için orijinal ekipman olarak ilk kez sahneye çıkıyor. ION ailesindeki diğer lastikler gibi, bu gelişmiş geliştirmede de bitki bazlı yağlardan oluşan bir sırt karışımı kullanılıyor. Bu yalnızca sırtın genel olarak daha sürdürülebilir olmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda dayanıklılık üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Özellikle dinamik sürüş veya ani şerit değişiklikleri sırasında destek sağlamak amacıyla Hankook mühendisleri, yanal sertliği artırmak amacıyla güçlendirilmiş malzeme de kullandı. Mühendisler aynı zamanda birinci sınıf üreticinin daha önceki homologasyon süreçlerinde edindiği bilgilerden de yararlandı.

Sürüş sırasında daha fazla menzil ve güvenlik hissi
Diğer iON modellerinde olduğu gibi, ISCC PLUS sertifikasına sahip yeni iON evo, geleneksel lastiklerle karşılaştırıldığında büyük ölçüde azaltılmış yuvarlanma direnci sunuyor ve bu da Porsche Taycan’ın akü şarjı başına menzilini artırıyor. Porsche, Hankook’un 21 inçlik aero tekerleği sayesinde 40 kilometreye kadar daha fazla mesafenin mümkün olabileceğini belirtiyor. Ayrıca Hankook iON ürünleri, özellikle güçlü elektrikli araçların ürettiği anında kullanıma hazır yüksek tork için tasarlanmıştır. Sonuç olarak, elektrikli otomobil sürücüsü için bunun anlamı, akü şarjı başına daha fazla menzil ve sürüş sırasında gerçek güvenlik ve konfor hissidir.

- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here