2020’de Avrupa Lastik Pazarını Covid19’dan Büyük Ölçüde Etkiledi

0
3988

Covid19 salgını, Etrma üyelerinin Avrupa’da 2020 OE ve perakende Lastik satışlarını son derece olumsuz etkiledi. ETRMA ( European Tyre and Rubber Manufacturers’ Association ) Avrupa Lastik ve kauçuk üreticileri Birliği üyelerinin 2020 yılı ve 2020’nin son çeyreği için satışlarını yayınladı.

2020, endüstri için çok zor bir yıl oldu. Orijinal ekipman (OE) segmentleri en çok etkilenen ssegmöent , tüketici lastiklerinde %-23 ve otobüs-kamyonlar lastiklerinde  %-18 en çok etkilenmenin yaşandığı lastik grupları oldu.

Ayrıca, değiştirme pazarında, tüm segmentler olumsuz yönde etkilenmiştir. Tüketici lastikleri, çift haneli darbeler %-12’ye ve daha spesifik olarak %-20’ye, Kış lastikleri ve binek yaz Lastiklerinde %-13 olarak ortaya çıkar. Sadece binek 4 mevsim lastikleri olumlu bir eğilim kaydetti.

2020 yılında Otobü/kamyon lastikleri segmentinde %-4 ve Moto lastiklerinde %9’luk bir düşüş kaydederken, Tarım lastik satışları geçen yıla göre istikrarlı bir şekilde gerçekleşti.

ETRMA Genel Sekreteri Bayan Cinaralp,” Covid-19 salgını, tekrarlanan kilitlenmeler ve hareketlilik kısıtlamaları, ardından gelen ekonomik krizle birlikte, bazı tesislerin kapanmasıyla birlikte, lastik sektörünü sadece satış açısından değil, aynı zamanda kaybedilen işler açısından da güçlü bir şekilde etkiledi ” dedi. “Ne yazık ki, OE tüketici lastiklerindeki büyük düşüş bir sürpriz değil ve Covid-19 salgını nedeniyle AB binek otomobil endüstrisi tarafından 2020 yılında ilan edilen %23.7 2’lik bir düşüşün doğrudan bir sonucudur.” diye belirtti .

LastikMagazin F.ÇİNARALP- ETRMA

Q4’te faaliyetin yavaş bir şekilde yeniden başlatıldığını görmeye başlıyoruz, Tarım lastikleri sektörü onu sürüyor, ardından moto & scooter segmenti ve kamyon lastikleri, tüketici pazarı negatif kalırken. Yarı / kilitleme dönemlerinde nispeten ılıman kış, birçok sürücünün yaz lastiklerini kış lastikleriyle değiştirmemesine neden oldu. Çincaralp “sektörümüzün Avrupa Birliği kurumları ve ulusal hükümetlerle işbirliğini sürdürmesi, ekonomiyi ve toplumu bu benzeri görülmemiş krizden çıkmak için desteklemek için toparlanmayı kolaylaştırmak için planlar geliştirmesi için anahtar olacaktır“dedi.

LastikMagazin ETRMA

Pazarın en büyük bölümü olarak Almanya en başta olarak yer alırken,Covid19 salgınından en ağır etkilenen ülkeler olmalarına rağmen Fransa ve İtalya Avrupa’da Almanya’dan sonra lastik satışları piyasasının en önemli pazarları olmayı sürdürdüler.

REKLAM

Avrupa yenileme pazarı Otobüs&Kamyon lastikleri segmentinde en büyük pazar Türkiye’dir. 2020 yılında gerçekleşen satışlarda Türkiye’nin bu pazar büyüklüğü devam etmekte, Türkiye’yi Almanya ve az farklarla İtalya,Fransa,İngiltere,İspanya,Polonya ve diğerleri takip etmektedir.

LastikMagazin EU 2020 Otobüs&Kamyon Satışları

Tarım lastikleri bir önceki yıl 2019 ile karşılaştırdığımızda istikrardan söz edebileceğimiz lastik grubudur. Fransa, Almanya ve İtalya, hatta İspanya yenileme pazarında ki tarım ve zirai, yeni ürün grup tanımlamasıyla OFF-HIGHWAY lastikleri satış rakamlarında önde gelen pazarlar olarak görünmekte, toprak büyüklüğüne rağmen Türkiye ise pazar olarak neredeyse en zayıflardan biri durumundadır. Tarımda makina ve ekipman kullanımının  göstergesi tarım lastikleri satışlarıdır.

LastikMagazin TarımLastikleri 2020
- REKLAM -

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here